gezond stel houdt van laptop

Het ketogene dieet: een ongeëvenaarde aanpak om de ziekte van Alzheimer te bestrijden

Geschatte leestijd: 30 minuten

Opmerking van de auteur: Als gediplomeerd geestelijke gezondheidsadviseur met 16 jaar ervaring in de privépraktijk, heb ik de afgelopen zes jaar mensen met psychische aandoeningen en neurologische aandoeningen overgezet naar een ketogeen dieet. Het kostte me veel tijd om dit artikel te schrijven, en ik weet niet zeker waarom. Ik denk dat, als iemand die leed aan cognitieve stoornissen in mijn persoonlijke gezondheidsgeschiedenis, deze post emotioneel aanvoelde en moeilijk om objectief over te zijn. Ik had geen ziekte van Alzheimer (godzijdank), maar ik had wel de cognitieve stoornis van iemand met Stadium 1 ziekte van Alzheimer. Ook zit ik als counselor voor geestelijke gezondheid bij patiënten die hun dierbaren door deze ziekte van hen zien wegglippen. Het onderzoek is veel verder op dit onderwerp dan in september 2021 toen ik aan deze blog begon. Zozeer zelfs dat ik vrij zeker ben van de sterke bewering die ik heb gedaan bij het creëren van de titel "The Ketogenic Diet: An Unrivaled Approach to Combating Alzheimer's Disease." En nu zegt iets diep in mijn buik me dat het tijd is. Ik schrijf dit blogartikel in de hoop dat iemand (zoals jij) het zal vinden en een krachtige manier zal leren om de ziekteprogressie van deze ziekte voor zichzelf of iemand van wie ze houden duidelijk te vertragen of te stoppen.


Introductie

Ik ga niet in op wat de ziekte van Alzheimer is of op de prevalentiecijfers. Als u dit bericht bezoekt, bent u hier waarschijnlijk om meer te weten te komen over betere behandelingsopties, en tijd is van essentieel belang. Neurodegeneratieve processen zoals dementie zijn tijdgevoelige aandoeningen. Hoe langer u wacht met het behandelen van onderliggende oorzaken, hoe meer schade wordt aangericht. Toch is het belangrijk om eerst grip te krijgen op bestaande behandelingen en hun tekortkomingen. Met deze kennis kunt u ze vergelijken met de potentiële voordelen van het ketogene dieet voor u of uw dierbaren.

De huidige behandelingsopties voor de ziekte van Alzheimer zijn ronduit somber. Momenteel goedgekeurde medicijnen - meestal cholinesteraseremmers en NMDA-receptorantagonisten - zijn voornamelijk gericht op het beheersen van de symptomen in plaats van het aanpakken van de onderliggende ziektemechanismen die het neurodegeneratieve proces aandrijven.

Cholinesteraseremmers zoals Donepezil (Aricept), Rivastigmine (Exelon) en Galantamine (Razadyne). Deze medicijnen werken door de afbraak van acetylcholine te vertragen, een neurotransmitter die betrokken is bij geheugen en cognitie, die vaak uitgeput is bij patiënten met de ziekte van Alzheimer. Vaak voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken en diarree.

NMDA-receptorantagonisten zoals Memantine (Namenda). Dit medicijn werkt door de activiteit van glutamaat te reguleren, een andere neurotransmitter die een rol speelt bij geheugen en leren. Overactiviteit van glutamaat kan cellulaire schade veroorzaken, die Memantine probeert te helpen voorkomen. Mogelijke bijwerkingen zijn duizeligheid, hoofdpijn en verwardheid.

Hoewel deze medicijnen tijdelijke verlichting kunnen bieden voor sommige symptomen, zoals geheugenstoornissen en verwarring, schieten ze vaak jammerlijk tekort in het stoppen of zelfs vertragen van de progressie van de ziekte. Bovendien hebben deze medicijnen een waslijst aan mogelijke bijwerkingen, variërend van misselijkheid en diarree tot ernstige hartritmestoornissen.

Maar hoe zit het met de belofte van anti-amyloïde beta (Aβ) medicijnen? Deze zijn beloofd als remedie, en als we het nog wat langer volhouden, zal dit wondermiddel de ziekte van Alzheimer genezen. Rechts?

Milde cognitief gehandicapte deelnemers die werden behandeld met anti-Aβ-geneesmiddelen zouden naar verwachting een materiële achteruitgang hebben in de richting van hersenvolumes die kenmerkend zijn voor Alzheimer-dementie ∼ 8 maanden eerder dan wanneer ze onbehandeld waren.

Alves, F., Kalinowski, P., & Ayton, S. (2023). Versneld hersenvolumeverlies veroorzaakt door anti-β-amyloïde geneesmiddelen: een systematische review en meta-analyse. Neurologie100(20), e2114-e2124. https://doi.org/10.1212/WNL.0000000000207156

Deze medicijnen brengen de gezondheid van de hersenen op de lange termijn in gevaar. Dus waarom zouden we dit in vredesnaam gebruiken voor de ziekte van Alzheimer? En waarom geven neurologen patiënten geen adequate geïnformeerde toestemming over de beperkingen en gevaren van het gebruik van medicijnen om de symptomen van de ziekte van Alzheimer te behandelen? In onze poging om de symptomen tijdelijk te verlichten, kunnen we onbedoeld het algehele ziektetraject verergeren.

In de volgende paragrafen gaan we dieper in op de pathologische processen die ten grondslag liggen aan de ziekte van Alzheimer en onderzoeken we hoe een ketogeen dieet kan interageren met deze mechanismen – en waarom je het absolute recht hebt om te weten dat het een mogelijke behandeling is voor jou of iemand van wie je houdt. .

Hersenhypometabolisme bij de ziekte van Alzheimer aanpakken: gebruikmaken van het ketogene dieet

Centraal in de pathologie van Alzheimer staat een fenomeen dat bekend staat als hersenhypometabolisme. Laat me beter uitleggen wat die term betekent.

Hersenhypometabolisme verwijst naar een toestand van verminderde metabolische activiteit in de hersenen, gekenmerkt door een verminderde opname en gebruik van glucose - de primaire energiebron voor hersencellen. Deze rampzalige metabolische vertraging is niet alleen een gebrek aan energie, hoewel dat al verwoestend genoeg zou zijn. Het veroorzaakt een cascade van schadelijke effecten die de neuronale functie aantasten en de communicatie tussen hersencellen verstoren.

Neuronen zijn sterk energieafhankelijk; zelfs een klein energietekort kan hun vermogen om te functioneren aanzienlijk beïnvloeden. Zonder het vermogen om glucose als brandstof te gebruiken, worden ze minder efficiënt in het verzenden van signalen en wordt hun vermogen om nieuwe verbindingen te vormen, essentieel voor leren en geheugen, aangetast. Na verloop van tijd kan aanhoudend hypometabolisme leiden tot het verlies van neuronen en een daaropvolgende vermindering van het hersenvolume (krimp van de hersenen), die beide bijdragen aan cognitieve achteruitgang en het ontstaan ​​van symptomen die verband houden met aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer. Daarom vertegenwoordigt hersenhypometabolisme een sleutelfactor in de pathogenese van verschillende neurodegeneratieve aandoeningen.

Laat me heel duidelijk zijn voor het geval die laatste zin je niet aansprak.

Dit is geen kwestie van discussie of twist in de wetenschappelijke gemeenschap. Hersenafbeeldingsonderzoeken hebben consequent een verminderde glucoseopname aangetoond in bepaalde delen van de hersenen van Alzheimer. Talrijke collegiaal getoetste onderzoeken hebben deze verminderde metabolische activiteit in verband gebracht met de cognitieve achteruitgang en het geheugenverlies die kenmerkend zijn voor de ziekte van Alzheimer.

Het is geen hypothetische link of loutere correlatie, maar een stevig verankerd aspect van de pathologie van de ziekte. Daarom is hersenhypometabolisme geen bijwerking of een gevolg van de ziekte van Alzheimer; het is een kernonderdeel van het ziekteproces zelf.

Geconfronteerd met dit onweerlegbare bewijs, komt het richten op hersenhypometabolisme naar voren als een essentiële, aantoonbaar belangrijkste strategie in het worstelen met de ziekte van Alzheimer. Maar ondanks zijn centrale rol in de progressie van de ziekte, blijft hypometabolisme in de hersenen niet aangepakt door de huidige medicijnen of standaardbehandelingen voor de ziekte van Alzheimer.

Hypometabolische hersenstructuur bij AD

Zoals eerder vermeld, is deze metabole stoornis bij AD vooral duidelijk in specifieke hersengebieden die cruciaal zijn voor geheugen en cognitieve functies. Twee regio's die vaak betrokken zijn, zijn de pariëtale kwab en de cortex cingularis posterior.

De pariëtale kwab, gelegen aan de achterkant van de hersenen, is verantwoordelijk voor verschillende taken, waaronder ruimtelijke navigatie, aandacht en taalverwerking. De beperking kan leiden tot moeilijkheden bij het uitvoeren van deze taken, wat zich uit in de vorm van gemakkelijk verdwalen, moeite hebben om de aandacht vast te houden of moeite hebben met lezen of spraakverstaan.

De posterieure cingulate cortex, die zich in het midden van de hersenen bevindt, speelt een cruciale rol bij het ophalen van herinneringen en cognitieve controle. Disfunctie op dit gebied kan bijdragen aan moeilijkheden bij het herinneren van informatie en het nemen van beslissingen, wat kenmerkende symptomen zijn van AD.

Naarmate het vermogen van deze regio's om glucose effectief te gebruiken afneemt, neemt ook hun vermogen om deze kritieke taken uit te voeren af, wat aanzienlijk bijdraagt ​​aan de cognitieve achteruitgang die wordt waargenomen bij AD.

Maar ik wil niet de indruk wekken dat het slechts een paar hersengebieden zijn die hypometabool worden bij de ziekte van Alzheimer.

Bij de ziekte van Alzheimer is hersenhypometabolisme niet beperkt tot een enkel gebied, maar manifesteert het zich op een progressieve manier, waarbij verschillende regio's in de loop van de tijd worden aangetast. Hoewel het waar is dat de pariëtale kwab en de posterieure cingulate cortex tot de vroegste en meest ernstig aangetaste gebieden behoren, ervaren andere delen van de hersenen naarmate de ziekte voortschrijdt ook een verminderde opname en gebruik van glucose.

Met name de frontale kwab, de zetel van onze uitvoerende functies zoals besluitvorming, probleemoplossing en emotionele controle, wordt uiteindelijk hypometabool in de latere stadia van de ziekte. Deze metabole achteruitgang in de frontale kwab kan leiden tot gedragsveranderingen, een verminderd beoordelingsvermogen en moeilijkheden bij het uitvoeren van routinetaken.

Maar het probleem van hersenhypometabolisme stopt daar niet alleen.

In de AD-hersenen, glucose-hypometabolisme
wordt voornamelijk toegeschreven aan een verminderd energiemetabolisme ... wat impliceert dat mitochondriale disfunctie waarschijnlijk een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van AD.

Kalani, K., Chaturvedi, P., Chaturvedi, P., Verma, VK, Lal, N., Awasthi, SK, & Kalani, A. (2023). Mitochondriale mechanismen bij de ziekte van Alzheimer: zoektocht naar therapieën. Drugsontdekking vandaag103547. https://doi.org/10.1016/j.drudis.2023.103547

Bij de ziekte van Alzheimer verspreidt het hypometabolisme van de hersenen zich op sluipende wijze buiten de aanvankelijk aangetaste gebieden en overspoelt geleidelijk vrijwel de gehele hersenschors, de buitenste laag van de hersenen die is belast met functies van hogere orde. Van bijzonder belang is de temporale kwab, de thuisbasis van de hippocampus, het epicentrum van het geheugen van de hersenen. Naarmate de metabolische activiteit in deze regio's afneemt, worden de symptomen die verband houden met de ziekte van Alzheimer, zoals geheugenverlies, steeds duidelijker. De alomtegenwoordigheid van deze metabole verstoring onderstreept het cruciale belang van het frontaal bestrijden van dit probleem.

Volgens een publicatie van de database van het National Center for Biotechnology Information (NCBI) hebben onderzoekers een vermindering van het glucosegebruik waargenomen in specifieke delen van de hersenen, wat wijst op hersenhypometabolisme. Dit fenomeen doet zich minstens 15 jaar (mogelijk 30) voor voordat de symptomen die verband houden met de ziekte van Alzheimer zich ernstig genoeg manifesteren. Hoewel er mogelijkheden zijn om beeldvorming van de hersenen en analyse van het ruggenmergvocht te gebruiken om het risico op de ziekte van Alzheimer meer dan tien jaar of langer te evalueren voordat de typische manifestatie van symptomen, waaronder milde cognitieve stoornissen, optreedt, moet u niet verwachten dat uw arts dit testniveau binnenkort zal aanbieden . Momenteel neemt het medische establishment uw vroege cognitieve symptomen niet serieus genoeg om ze aan te bieden.

Gelukkig hebben we het ketogene dieet – letterlijk een metabolische hersentherapie.

Het induceren van een staat van ketose verschuift de energiebron van het lichaam van glucose naar vetzuren, die worden afgebroken tot ketonlichamen, zoals bèta-hydroxybutyraat en acetoacetaat.

Het vermogen van ketonlichamen om het mitochondriale energiemetabolisme te stabiliseren, maakt het een geschikt interveniërend middel.

Sridharan, B., & Lee, MJ (2022). Ketogeen dieet: een veelbelovende neuroprotectieve samenstelling voor het beheersen van de ziekte van Alzheimer en de pathologische mechanismen ervan. Huidige moleculaire geneeskunde22(7), 640-656. https://doi.org/10.2174/1566524021666211004104703

Twee van deze ketonen, bèta-hydroxybutyraat en acetoacetaat, zijn belachelijk efficiënt in het omzeilen van disfunctioneel glucosemetabolisme in de hersenen. Ze kunnen snel en efficiënt door hersencellen worden opgenomen als brandstof, waardoor de energievoorziening van de hersenen nieuw leven wordt ingeblazen.

Zowel β-HB als acetoacetaat omzeilen de glycolyse om acetyl-CoA te verminderen, dat vervolgens in de Krebs-cyclus kan worden gekanaliseerd en zo de beschikbaarheid van energie in de hersenen kan vergroten. Bij AD is de opname van ketonen in de hersenen onaangetast, wat KB's tot een levensvatbare alternatieve energiebron maakt.

Zhu, H., Bi, D., Zhang, Y., Kong, C., Du, J., Wu, X., … & Qin, H. (2022). Ketogeen dieet voor ziekten bij de mens: de onderliggende mechanismen en mogelijkheden voor klinische implementaties. Signaaltransductie en gerichte therapie7(1), 11. https://doi.org/10.1038/s41392-021-00831-w

Is al dit gevoel theoretisch? Geen zorgen. Ik moedig je aan om deze video te bekijken van een brein dat letterlijk weer oplicht met energie na een infusie van slechts één van deze ketonlichamen in een onderzoeksstudie.

Stephen Cunnane, Ph.D., is professor aan de Faculteit der Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit van Sherbrooke. Gedurende zijn hele carrière heeft hij het verband onderzocht tussen voeding, het energiemetabolisme van de hersenen en cognitieve functies tijdens het ouder worden. In deze lezing bespreekt hij hoe ketonen het energieverbruik van de hersenen en de symptomen van Alzheimer kunnen verbeteren.

Maar er is je verteld dat hersenen glucose nodig hebben! Wat gebeurt er met mij of mijn geliefde als we de koolhydraten zo laag houden? Je hersenen maken alle glucose die je lichaam nodig heeft door gluconeogenese, die het in precies de juiste hoeveelheid en schema levert. In feite kan het eten van te veel koolhydraten hebben bijgedragen aan het ontstaan ​​van het probleem van hypometabolisme in de hersenen om mee te beginnen.

Wanneer jij of je geliefde je koolhydraatinname lang genoeg beperkt, zal het lichaam zowel het voedingsvet dat je eet als het vet dat het van het lichaam verbrandt gebruiken om ketonen te produceren. Als iemand ondervoed is of een lager gewicht heeft, betekent dit alleen dat we de vetinname via de voeding verhogen om de energie op peil te houden en de kans op gewichtsverlies te minimaliseren.

β-Hydroxybutyraat (βOHB), een ketonlichaam, wordt geoxideerd als hersenbrandstof.

Achanta, LB, & Rae, CD (2017). β-Hydroxybutyraat in de hersenen: één molecuul, meerdere mechanismen. Neurochemisch onderzoek42, 35-49. https://doi.org/10.1007/s11064-016-2099-2

Aangezien we het hebben over hersenmetabolisme en hersenenergie, wil ik dat je weet dat ketogene diëten niet alleen hersenenergie redden door een alternatieve brandstofbron te bieden. Het zijn ook moleculaire signaallichamen.

En aangezien dat van toepassing is op energie, moet je weten dat ze genroutes inschakelen waardoor meer mitochondriën (energiecentrales van de cellen) kunnen worden gemaakt en waardoor de bestaande krachtpatsers (mitochondriën) efficiënter kunnen werken en beter kunnen functioneren. Zoals je je kunt voorstellen, heeft dit veel gunstige stroomafwaartse en genezende effecten voor de worstelende Alzheimer-hersenen die worstelen met energieproductie.

Consequent behouden ketonlichamen mitochondriën en hun rol in cellulaire energiehomeostase

Dilliraj, LN, Schiuma, G., Lara, D., Strazzabosco, G., Clement, J., Giovannini, P., … & Rizzo, R. (2022). De evolutie van ketose: mogelijke impact op klinische aandoeningen. Voedingsstoffen14(17), 3613. https://doi.org/10.3390/nu14173613

En mijn hemel, zou alleen dit ene effect van ketogene diëten die in staat zijn om hersenhypometabolisme te corrigeren, niet zo'n uitkomst zijn? Zou alleen dit ene effect op zichzelf niet een betere behandeling zijn dan alle medicijnen die we momenteel als standaardbehandeling gebruiken? Ja! Dat zou het absoluut doen. En ik zou dit artikel daarbij willen laten en je op weg sturen naar je genezing (of die van je dierbaren). Maar er zijn eigenlijk extra effecten die een ketogeen dieet biedt die zo belangrijk zijn bij het vertragen of stoppen van de progressie van de ziekte van Alzheimer. Ik wil dat je ze allemaal kent.

Blijf lezen.

Oxidatieve stress bij de ziekte van Alzheimer: gebruikmakend van ketogene kracht

Aangezien een verslechtering van de mitochondriale functie een aanjager is van oxidatieve stress (OS), zou het geen verrassing moeten zijn dat oxidatieve stress deel uitmaakt van wat het ziekteproces bij de ziekte van Alzheimer (AD) aandrijft.

Er is inderdaad aanzienlijk bewijs dat suggereert dat OS optreedt vóór het verschijnen van symptomen bij AD en dat oxidatieve schade niet alleen wordt gedetecteerd in de kwetsbare hersengebieden, maar ook in perifere gebieden.

Sharma, C., & Kim, SR (2021). Koppeling van oxidatieve stress en proteïnopathie bij de ziekte van Alzheimer. Antioxidanten10(8), 1231. https://doi.org/10.3390/antiox10081231

Voor degenen die deze term nog niet kennen, beschrijft oxidatieve stress de onbalans die in ons lichaam optreedt tussen schadelijke moleculen die reactieve zuurstofspecies (ROS) worden genoemd en ons vermogen om ons ertegen te verdedigen. Je kunt niet leven zonder ROS aan te maken, omdat ze een normaal onderdeel van de stofwisseling zijn, maar in de hersenen van Alzheimer gaat oxidatieve stress van de kaart, en het onvermogen van de hersenen om het te bestrijden, stimuleert de progressie van de ziekte en veroorzaakt schade aan onze neuronen, eiwitten en DNA. Deze schade noemen we oxidatieve stress. Maar hoe ziet oxidatieve stress eruit als het in de hersenen gebeurt? Het lijkt op lipideperoxidatie en misvouwing van eiwitten.

Oxidatieve stressfactoren bij de ziekte van Alzheimer

Lipidenperoxidatie is een van de meest voorkomende gevolgen van oxidatieve stress. Het is super destructief voor neuronen omdat hun plasmamembranen grote hoeveelheden meervoudig onverzadigde vetzuren bevatten. Meervoudig onverzadigde vetzuren zijn gevoelig voor oxidatie. Dit proces verandert de eigenschappen van het celmembraan en beïnvloedt de vloeibaarheid, permeabiliteit en de functie van membraangebonden eiwitten. Dit tankt cruciale neuronale functies en het vermogen van neuronen om met elkaar te communiceren.

Eiwitoxidatie leidt tot de verandering van eiwitstructuur en -functie. Dit kan de enzymactiviteit en receptorfunctie verstoren, waardoor de normale biochemische en metabole processen van neuronen worden geremd.

En wat zien we in de hersenen van Alzheimer, worstelend met enorme hoeveelheden oxidatieve stress?

Oxidatieve stress kan de productie en accumulatie van amyloïde-bèta verergeren. Dit peptide kan op zichzelf oxidatieve stress veroorzaken, waardoor een vicieuze cirkel van schade ontstaat. Bovendien zijn oxidatief beschadigde eiwitten en lipiden geneigd om aggregaten te vormen, wat de vorming van amyloïde-bèta-plaques kan verergeren.

De rol van oxidatieve stress blijkt ook uit de hyperfosforylering van tau, een ander kenmerk van de ziekte van Alzheimer. Onder omstandigheden van oxidatieve stress is er een verhoogde activering van verschillende kinasen (enzymen die fosfaatgroepen aan andere eiwitten toevoegen), wat kan leiden tot tau-hyperfosforylering. Hypergefosforyleerd tau is meer vatbaar voor aggregatie, wat leidt tot de vorming van neurofibrillaire knopen, een ander kenmerk van AD.

Bovendien kan oxidatieve stress leiden tot neuronale dood bij AD via een proces dat apoptose of geprogrammeerde celdood wordt genoemd. Chronische blootstelling aan oxidatieve stress kan dit pad activeren, wat leidt tot het verlies van neuronen en de verslechtering van cognitieve symptomen.

Proteïnopathie en overmatige productie van reactieve zuurstofspecies (ROS), de belangrijkste kenmerken die worden waargenomen in de hersenen van de ziekte van Alzheimer (AD), dragen bij aan neuronale toxiciteit.

Sharma, C., & Kim, SR (2021). Koppeling van oxidatieve stress en proteïnopathie bij de ziekte van Alzheimer. Antioxidanten10(8), 1231. https://doi.org/10.3390/antiox10081231

Laat me dat nog een keer zeggen, op een andere manier, voor het geval dat je niet goed doorkwam.

Oxidatieve stress speelt niet alleen een rol als toeschouwer bij de ziekte van Alzheimer. Dit is niet alleen een associatieve connectie die gevonden wordt in de wetenschappelijke literatuur. Oxidatieve stress in de hersenen van Alzheimer is een krachtige en verraderlijke kracht die actief de ontwikkeling en progressie van de ziekte aanstuurt. Zijn ongecontroleerde heerschappij triggert en versnelt de achteruitgang van de hersenen, waardoor de degeneratie die kenmerkend is voor de ziekte van Alzheimer meedogenloos wordt verergerd.

Ongecontroleerde oxidatieve stress drijft neurochemische gebeurtenissen aan die leiden tot de vorming van de kenmerkende kenmerken van Alzheimer: amyloïde-bèta-plaques en tau-klitten.

Waarom wordt oxidatieve stress niet gecontroleerd in de hersenen van Alzheimer? Omdat de medicijnen die we voor de ziekte ontwikkelen niet ver genoeg teruggaan in de oorzakelijke keten om ons iets te laten hopen. Ze repareren de hersenenergie niet. Ze gaan niet in op de cascade van oxidatieve stress die in veel gevallen van de ziekte van Alzheimer voortkomt uit een crisis van hersenenergie.

Gelukkig hebben we het ketogene dieet tot onze beschikking om oxidatieve stress in de hersenen van de ziekte van Alzheimer te helpen bestrijden.

Maar wat zijn de mechanismen waarmee het ketogene dieet dit bereikt?

Ketogene diëten verminderen oxidatieve stress

Ten eerste is het verhogen van de hersenenergie en het verbeteren van het mitochondriale aantal en de functie die deel uitmaakt van het ketogene dieet, een enorme zegen om oxidatieve stress te bestrijden. Neuronen hebben de energie nodig om de basisfunctie en het huishouden van cellen te doen! Hoe goed ben je in het doen van je klusjes of werk als je geen energie hebt? Niet zo goed? Dingen stapelen zich op en dingen worden nauwelijks of niet goed gedaan? Precies. Je hersenen hebben de redding van energie nodig die optreedt bij een ketogeen dieet om oxidatieve stress onder controle te houden en de balans tussen oxidatieve stress en ROS in de hersenen te beheersen.

β-hydroxybutyraat (BHB), een primair ketonlichaam dat tijdens ketose wordt geproduceerd, blijkt antioxiderende eigenschappen te bezitten. Een vermindering van ROS wordt bereikt door de efficiëntie van de elektronentransportketen in mitochondriën te verbeteren, elektronenlekkage te verminderen en vervolgens de vorming van ROS. Door de algehele ROS-productie te verlagen, kan BHB indirect de last van oxidatieve stress verminderen.

Maar het ketogene dieet heeft andere krachtige manieren waarop het oxidatieve stress helpt verminderen. Van ketogene diëten is aangetoond dat ze een krachtige endogene (in ons lichaam gemaakte) antioxidant genaamd glutathion (GSH) kunnen verhogen.

Samen tonen de resultaten aan dat de KD de GSH-biosynthese opwaarts reguleert, de mitochondriale antioxidantstatus verbetert en mtDNA beschermt tegen door oxidanten veroorzaakte schade.

Jarrett, SG, Milder, JB, Liang, LP, & Patel, M. (2008). Het ketogeen dieet verhoogt de mitochondriale glutathionspiegels. Journal of neurochemie106(3), 1044-1051. https://doi.org/10.1111/j.1471-4159.2008.05460.x

De toename van glutathionproductie die we zien bij een ketogeen dieet is waarschijnlijk omdat ketose de productie van NADPH bevordert, een co-enzym dat een vitale rol speelt bij de regeneratie van glutathion. Wanneer cellen voldoende NADPH hebben, kunnen ze geoxideerd glutathion (GSSG) efficiënter omzetten in zijn gereduceerde, actieve vorm (GSH), waardoor een robuuste antioxidantafweer behouden blijft.

… verhoogde productie van antioxidanten (bijv. GSH) en ontgifting enzymen die van cruciaal belang kunnen zijn bij het mediëren van de beschermende effecten van de KD.

Milder, J., & Patel, M. (2012). Modulatie van oxidatieve stress en mitochondriale functie door het ketogene dieet. Onderzoek naar epilepsie100(3), 295-303. https://doi.org/10.1016/j.eplepsyres.2011.09.021

Door de productie en regeneratie van glutathion te ondersteunen, helpt BHB een pool van actief, gereduceerd glutathion in stand te houden, klaar om ROS te neutraliseren en oxidatieve stress te verminderen door zijn eigen onafhankelijke antioxiderende eigenschappen te vertonen. Deze symbiotische relatie tussen BHB en glutathion dient ter versterking van de antioxidantafweer, vooral belangrijk in de hersenen waar oxidatieve stress verwoestende effecten kan hebben.

Waarom zouden we het ketogene dieet niet gebruiken als eerstelijnsverdediging tegen de verwoestingen van oxidatieve stress? Waarom zou dit geen krachtige voorkeursbehandeling zijn, vooral in de context van de vernietigend onvoldoende effecten op de progressie van de ziekte van Alzheimer die wordt aangeboden als onze huidige zorgstandaard?

Accumulerende preklinische en klinische onderzoeken hebben aangetoond dat een KD gunstig is voor AD. De mogelijke onderliggende mechanismen zijn onder meer een verbeterde mitochondriale functie, optimalisatie van de samenstelling van de darmmicrobiota en verminderde neuro-inflammatie en oxidatieve stress. 

Xu, Y., Zheng, F., Zhong, Q., & Zhu, Y. (2023). Ketogeen dieet als veelbelovende niet-medicamenteuze interventie voor de ziekte van Alzheimer: mechanismen en klinische implicaties. Journal of Alzheimer, (Voordruk), 1-26. https://content.iospress.com/articles/journal-of-alzheimers-disease/jad230002

Zou een redding van hersenenergie door een alternatieve brandstofbron, verhoogde mitochondriale biogenese en verbeterde antioxiderende eigenschappen om oxidatieve stress te verminderen niet voldoende zijn om deze stofwisselingstherapie voor de hersenen te nomineren als behandeling van het jaar voor dementie? Het zou. Maar geloof het of niet, er zijn meer pleiotrope effecten van een ketogeen dieet waar je meer over wilt weten.

Neurotransmitter-onbalans bij de ziekte van Alzheimer: het Keto-effect

Medicijnen die uitsluitend ingrijpen op het niveau van de neurotransmitterbalans en -functie missen, eerlijk gezegd, door de bomen het bos. Ze concentreren zich op het eindproduct van een lang, trapsgewijze proces zonder de stroomopwaartse disfunctie in de mitochondriën, het metabolisme en de regulering van oxidatieve stress aan te pakken die de pathologische progressie naar de ziekte van Alzheimer voedt. Maar je bent misschien nieuwsgierig naar hoe een ketogeen dieet kan helpen bij de neurotransmitterproblemen die we zien ontstaan ​​bij de ziekte van Alzheimer, dus laten we blijven leren!

Dus laten we teruggaan naar het beoordelen van de nutteloosheid van medicijnen gericht op neurotransmitterproblemen die worden gezien bij de ziekte van Alzheimer, maar ook verder gaan in ons begrip van hoe een ketogeen dieet een superieure optie is om ermee om te gaan zodra ze zich voordoen.

Houd een handvat op uw glutamaat

Onthoud uit uw lezing eerder in dit bericht dat NMDA-receptorantagonisten zoals Memantine (Namenda) geneesmiddelen zijn die worden voorgeschreven in een poging de activiteit van glutamaat te reguleren. Toevallig heeft het ketogene dieet krachtige effecten zonder de bijwerkingen.

Er is waargenomen dat aceton en β-hydroxybutyraat (βHB) werken als glutamaatremmers in de NMDA-receptor, waarbij specifiek de activiteit van βHB wordt benadrukt

Pflanz, NC, Daszkowski, AW, James, KA, & Mihic, SJ (2019). Ketonlichaammodulatie van ligand-gated ionkanalen. Neurofarmacologie148, 21-30. https://doi.org/10.1016/j.neuropharm.2018.12.013

Waarom zouden we voor dit doel geen ketogeen dieet gebruiken en de bijwerkingen van duizeligheid, hoofdpijn en verwarring vermijden die deel uitmaken van deze medicijnen?

KD kan therapeutische voordelen bieden bij patiënten met neurologische problemen door de balans tussen pro- en antioxidantprocessen en pro-exciterende en remmende neurotransmitters effectief te regelen

Pietrzak, D., Kasperek, K., Rękawek, P., & Piątkowska-Chmiel, I. (2022). De therapeutische rol van ketogeen dieet bij neurologische aandoeningen. Voedingsstoffen14(9), 1952. https://doi.org/10.3390/nu14091952

Ketogene diëten moduleren GABA

Het gaat echter niet alleen om het verminderen van de toxische niveaus van glutamaat. Er moet een balans zijn tussen de prikkelende neurotransmitter glutamaat en de remmende neurotransmitter gamma-aminoboterzuur (GABA). Een van de belangrijkste effecten van een ketogeen dieet op de hersenchemie is (GABA), de primaire remmende neurotransmitter in de hersenen. Onderzoek heeft aangetoond dat ketonlichamen de productie van GABA door de hersenen kunnen verhogen. Dit is relevant voor de ziekte van Alzheimer, omdat GABAergic-signalering vaak verstoord is bij Alzheimerpatiënten, en het verbeteren van de GABAergic-tonus kan helpen het evenwicht te herstellen in de neurale netwerken die door de ziekte zijn verstoord.

Dit resulteert in een toename van de ATP-productie en veranderingen in de synthese van β-aminoboterzuur (GABA: de krachtigste remmende neurotransmitter) en glutamaat (de belangrijkste prikkelende neurotransmitter).

Murakami, M., & Tognini, P. (2022). Moleculaire mechanismen die ten grondslag liggen aan de bioactieve eigenschappen van een ketogeen dieet. Voedingsstoffen14(4), 782. https://doi.org/10.3390/nu14040782

Onthoud ook dat we in de inleiding het gebruik van een klasse medicijnen hebben besproken die bekend staat als cholinesteraseremmers. Het doel van deze medicijnen was om de afbraak van acetylcholine, een neurotransmitter die vaak uitgeput raakt bij Alzheimerpatiënten, te vertragen.

Maar hoe zit het met Acetylcholine?

Acetylcholine is een neurotransmitter die een sleutelrol speelt bij geheugen en leren en met name verminderd is bij de ziekte van Alzheimer. Hoewel het ketogene dieet de acetylcholinespiegels niet direct verhoogt, ondersteunt het de gezondheid van de hersenen op een manier die helpt de acetylcholinefunctie te behouden. Door oxidatieve stress te verminderen en de mitochondriale functie te ondersteunen, beschermt een ketogeen dieet cholinerge neuronen (neuronen die acetylcholine gebruiken om signalen door te geven) tegen schade.

Dus wetende dat oxidatieve stress en beschadigde mitochondriën de afgifte van acetylcholine en receptoren kunnen belemmeren, wat dacht je ervan om de mitochondriale functie exponentieel te verbeteren en oxidatieve stress te verminderen door de krachtige mechanismen die inherent zijn aan een ketogeen dieet? Ik vermoed dat we verbeterde acetylcholinespiegels kunnen zien bij Alzheimerpatiënten zonder de vaak voorkomende bijwerkingen van misselijkheid, braken en diarree.

Neuro-inflammatie bij de ziekte van Alzheimer verlichten: de therapeutische impact van ketose

Neuro-inflammatie treedt op wanneer uw immuunsysteem uw hersenen probeert te beschermen tegen een infectie, verwonding of abnormale eiwitophoping. Wanneer de immuunrespons in de hersenen wordt geactiveerd, vallen microglia en astrocyten actief de dreiging aan. En terwijl ze de dreiging aanvallen, ademen ze een aantal inflammatoire cytokines uit en laten ze deze vrij. En net als bij een vuurgevecht zullen sommige kogels op een onnauwkeurige manier rondvliegen en zal er wat bijkomende schade optreden.

Als uw oxidatieve stressniveaus goed worden beheerd, kunnen de hersenen dit proces opnieuw opbouwen en herstellen; zo niet, dan niet. En op deze manier helpt neuro-inflammatie neurodegeneratieve processen aan te sturen.

Wanneer neuro-inflammatie chronisch en onverbiddelijk wordt, zal het letterlijk veranderen hoe deze microglia zich gedragen (morfologie) en ze behoorlijk "trigger-blij" en agressief maken in hun gedrag rond het omgaan met aanvallen. In deze overactieve toestand zullen microglia beginnen te eten en neuronen vernietigen die alleen maar ziek waren en gered hadden kunnen worden!

Je kunt je voorstellen hoe een slecht functionerend immuunsysteem, een gebroken bloed-hersenbarrière (BBB) ​​die de hersenen niet kan beschermen, of hoge niveaus van oxidatieve stress als gevolg van glucose-hypometabolisme (slechte hersenenergie) of tekorten aan micronutriënten allemaal een non-stop cascade van neuro-inflammatie kunnen veroorzaken. . En het is niet verwonderlijk dat het kan bijdragen aan de ontwikkeling en progressie van neurodegeneratieve ziekten, waaronder de ziekte van Alzheimer.

Neuro-inflammatie is een van de hoofdkenmerken van de ziekte van Alzheimer.

Thakur, S., Dhapola, R., Sarma, P., Medhi, B., & Reddy, DH (2023). Neuro-inflammatie bij de ziekte van Alzheimer: huidige vooruitgang in moleculaire signalering en therapieën. Ontsteking46(1), 1-17. https://doi.org/10.1007/s10753-022-01721-1

Als u zich nog steeds een beetje in de war voelt over de verschillen tussen neuro-inflammatie en oxidatieve stress en hoe ze met elkaar verband houden, vindt u dit artikel hieronder misschien nuttig.

Voordat we ingaan op de mechanismen waarmee een ketogeen dieet neuro-inflammatie vermindert, laten we ons begrip tot nu toe herzien.

Ketonen voeden de hersenen en redden de hersenenergie. Als een brein hongert naar energie, wordt het gestrest en prikkelbaar. Oxidatieve stress gaat door het dak en micronutriënten raken uitgeput om de zaken onder controle te houden. Neurotransmitters raken uit balans (en neurotoxisch in hun onbalans; weet je nog glutamaat?), en hun neurotransmitterreceptoren breken en verstoren de communicatieroutes die nodig zijn voor onderhoud en functioneren. Neuro-inflammatie treedt op en wordt gegenereerd door een non-stop feedbacklus en bereikt een chronische toestand in de hersenen.

We hebben ook geleerd dat ketonlichamen de antioxidantcapaciteit van de hersenen direct en indirect kunnen versterken. En als dat zo was, waren de voordelen van een ketogeen dieet dan gestopt? Als dat "alles" was dat een ketogeen dieet een neurodegeneratief hersenproces zoals de ziekte van Alzheimer zou kunnen bieden, zou dat dan niet genoeg zijn? Zouden we niet zo opgelucht zijn dat er iets was om al die ziektemechanismen te helpen verbeteren?

Wij zouden! En wij zijn! Maar dat zijn niet de enige manieren waarop een ketogeen dieet neuro-inflammatie helpt bestrijden. Deze blogpost zou daar kunnen stoppen. Maar ik wil echt dat je de veelheid aan pleiotrope effecten begrijpt die het ketogene dieet heeft op de gezondheid van de hersenen, zodat ik eindelijk door ieders hoofd kan krijgen dat we geen medicijnen hebben die zelfs maar een fractie hiervan doen!

Microglia temmen: het ongeziene neurologische voordeel van het ketogene dieet

Zoals eerder besproken, spelen microgliale cellen een cruciale rol bij neuro-inflammatie.

Neuro-inflammatie wordt geassocieerd met microglia-activering en verhoogde afgifte van ontstekingsfactoren zoals tumornecrosefactor (TNF), interleukinen (IL-1β, IL-6) en vrije radicalen, wat kan resulteren in progressieve disfunctie of celdood in de hersenen. 

Pietrzak, D., Kasperek, K., Rękawek, P., & Piątkowska-Chmiel, I. (2022). De therapeutische rol van ketogeen dieet bij neurologische aandoeningen. Voedingsstoffen, 14(9), 1952. https://doi.org/10.3390/nu14091952

Keto: de hoofdregulator van ontstekingsroutes

Er zijn veel verschillende mechanismen waarmee een ketogeen dieet ontstekingen bestrijdt, en de effecten ervan als een moleculair signaallichaam op verschillende ontstekingsroutes is echt een van de meest indrukwekkende van allemaal!

De effecten van ketogeen dieet op NLRP3-ontstekingsmasker

Ten eerste remt BHB (een van die ketonlichamen gemaakt op een ketogeen dieet) iets dat het NLRP3-ontstekingsmasker wordt genoemd. Dit is een eiwitcomplex dat een cruciale rol speelt in de aangeboren immuunrespons en ontsteking. Wanneer geactiveerd door microglia en andere celtypen, activeert het de afgifte van pro-inflammatoire cytokines zoals IL-1β en IL-18, die bijdragen aan ontstekingsprocessen in het lichaam.

Ketogene diëten spelen een rol bij het remmen van dit proces. Door het NLRP3-ontstekingsmasker te remmen, helpt BHB de afgifte van pro-inflammatoire cytokines te verminderen en de ontstekingsreactie te dempen.

Er werd geconcludeerd dat KD remde de ontstekingsreactie van artrose via het NLRP3-ontstekingsmasker, waardoor het gewrichtskraakbeen wordt beschermd. Het ontstekingsmasker is een eiwitcomplex dat in het cytoplasma wordt aangetroffen en is betrokken bij de regulatie van de ontstekingsreactie.

Kong, G., Wang, J., Li, R., Huang, Z., & Wang, L. (2022). Ketogeen dieet verlicht ontstekingen door het NLRP3-ontstekingsmasker bij artrose te remmen. Artritis onderzoek en therapie24(1), 113. https://doi.org/10.1186/s13075-022-02802-0

BHB kan het NLRP3-ontstekingsmasker door meerdere mechanismen remmen. Het remt de aanmaak van het NLRP3-ontstekingscomplex en verhindert de activering ervan. Het remt de productie van pro-inflammatoire cytokines zoals IL-1β door de activering van het ontstekingsmasker te verminderen. En het kan de activiteit moduleren van de transcriptiefactor NF-KB, die de expressie reguleert van genen die betrokken zijn bij ontstekingen.

Laten we die laatste zin nog eens lezen. Het reguleert de expressie van genen die betrokken zijn bij ontstekingen. Laat me een farmaceutisch medicijn voor de ziekte van Alzheimer zien dat dat met succes doet.

Ketogene sleutels tot HCA2

Een andere rol die wordt gespeeld door beta-hydroxybutyraat (BHB), een keton geproduceerd op een ketogeen dieet, is de interactie met een receptor genaamd Hydroxycarboxylic Acid Receptor 2 (HCA2) of G-proteïne-gekoppelde receptor 109A (GPR109A). Dit ketonlichaam bindt en activeert HCA2 en stuurt een signaal in de cel om ontstekingen te verminderen.

Laten we het nu hebben over prostaglandinen. Prostaglandinen zijn chemische stoffen in ons lichaam die een rol spelen bij ontstekingen. Ze gedragen zich als boodschappers die signalen naar cellen overbrengen en hen vertellen dat ze ontstoken moeten raken. BHB vermindert de aanmaak van deze prostaglandinen. Wanneer BHB HCA2 activeert, stuurt het een signaal naar cellen om te stoppen met het verzenden van die opruiende sms-berichten. Met andere woorden, BHB fungeert als een "mute" -knop voor de cellen, waardoor wordt voorkomen dat ze te veel berichten vrijgeven die ontstekingen bevorderen.

Door de productie van prostaglandinen te verminderen en de ontstekingsreactie te dempen, helpt BHB ontstekingen in het lichaam onder controle te houden. Dit is een manier waarop het ketogene dieet, met zijn verhoogde productie van BHB, ontstekingsremmende effecten kan hebben.

Ketogeen dieet: een darm-hersenas-transformator voor het bestrijden van ontstekingen

Aangenomen wordt dat het darmmicrobioom een ​​invloed uitoefent op de progressie van de ziekte van Alzheimer. Aangenomen wordt dat dit gebeurt via de productie van metabolieten in het microbioom, effecten op neurotransmitters, modulatie van het immuunsysteem en ontsteking, en mogelijke effecten op de integriteit van de bloed-hersenbarrière (BBB).

De rol van darmmicrobiota en GMBA [darmmicrobiota-hersenas] bij AD is van het grootste belang. De samenstelling van de darmbacteriën heeft een dramatische invloed op elke leeftijdsgerelateerde neurologische aandoening, zoals AD, en stemmingsstoornissen.

Varesi, A., Pierella, E., Romeo, M., Piccini, GB, Alfano, C., Bjørklund, G., Oppong, A., Ricevuti, G., Esposito, C., Chirumbolo, S., & Pascale, A. (2022). De potentiële rol van darmmicrobiota bij de ziekte van Alzheimer: van diagnose tot behandeling. Voedingsstoffen14(3), 668. https://doi.org/10.3390/nu14030668

Het ketogene dieet leidt tot significante veranderingen in het darmmicrobioom. Het bevordert de groei van nuttige bacteriën en vermindert tegelijkertijd de overvloed aan potentieel schadelijke microben. Deze verschuiving in de microbiële samenstelling blijkt een diepgaande invloed te hebben op de hersenfunctie en ontsteking via de darm-hersenas.

Waarom? Omdat het darmmicrobioom verschillende metabolieten en signaalmoleculen produceert die kunnen interageren met het zenuwstelsel. Deze moleculen kunnen de hersenfunctie rechtstreeks beïnvloeden en ontstekingsprocessen moduleren. Het vermogen van het ketogene dieet om ontstekingen te verminderen, kan, althans gedeeltelijk, worden gemedieerd door de impact op de darmmicrobiota. Het is nog maar een mechanisme waarmee een ketogeen dieet neuro-inflammatie helpt bestrijden en nog een onderliggend ziekteproces moduleert dat wordt gezien bij de ziekte van Alzheimer.

Waarom zouden we geen interventie gebruiken die een gezondere ontstekingstoestand in de hersenen bevordert bij iemand die lijdt aan een neurodegeneratief proces zoals de ziekte van Alzheimer?

De samenstelling van de microbiota kan de ontwikkeling en ook de remming van ziekteprogressie beïnvloeden, en kan een andere potentiële therapeutische strategie voor neurologische aandoeningen vertegenwoordigen.

Pietrzak, D., Kasperek, K., Rękawek, P., & Piątkowska-Chmiel, I. (2022). De therapeutische rol van ketogeen dieet bij neurologische aandoeningen. Voedingsstoffen14(9), 1952. https://doi.org/10.3390/nu14091952

Als u de effecten van het ketogene dieet op enkele van de andere factoren die verband houden met het microbioom dat in deze sectie wordt besproken, wilt begrijpen, raadpleegt u deze aanvullende artikelen hieronder voordat u verder gaat met de conclusie.

Zie dit artikel om precies te leren wat een BBB is en meer over hoe een ketogeen dieet de gezondheid en het functioneren ervan kan verbeteren.

Tot slot: de ziekte van Alzheimer en de onmisbare rol van het ketogene dieet

Dus zal een ketogeen dieet alle onderliggende pathologische mechanismen oplossen die deel uitmaken van uw dierbaren (of uw) cognitieve achteruitgang? Mogelijk. Maar mogelijk niet. Als oxidatieve stress verder wordt aangewakkerd door de belasting van zware metalen, blootstelling aan schimmeltoxiciteit, verborgen infecties of een aantal andere factoren, zult u waarschijnlijk wat extra hulp willen of nodig hebben. Ziekteprogressie kan worden veroorzaakt door onvoldoende of gebrekkige niveaus van belangrijke micronutriënten die mitochondriën nodig hebben om te gedijen.

Er zijn verschillende drijvende factoren voor de ziekte van Alzheimer en verschillende fenotypes. Het doel van dit artikel is niet om te argumenteren of te debatteren of een ketogeen dieet alle onderliggende pathologische mechanismen zal oplossen die deel uitmaken van iemands specifieke ziekteprogressie.

Het punt en doel van dit artikel is om u erop te wijzen dat een ketogeen dieet de meest uitgebreide en neuroprotectieve behandelingsoptie is die we hebben. Om u effectief te laten weten dat als iets de kans heeft om de progressie van de ziekte van Alzheimer te stoppen of te vertragen door middel van meerdere complementaire mechanismen, het eerlijk gezegd het ketogene dieet is.

En tot slot is dit artikel geschreven om hopelijk de misvatting te doorbreken dat de door uw neuroloog voorgeschreven behandelingen de enige manier zijn om om te gaan met wat onnauwkeurig is afgeschilderd als een nare en onomkeerbare prognose. Ik weet niet zeker of dat het geval is wanneer deze onderliggende factoren die in dit bericht worden beschreven, toegang krijgen tot een krachtige interventie zoals het ketogene dieet. Op zijn minst denk ik dat in veel gevallen een vertraging van de progressie mogelijk is.

Blijf niet werkeloos zitten wachten tot zorgprofessionals het tempo van wetenschappelijke ontdekkingen hebben bijgehouden terwijl uw hersenen of een dierbare doorgaan met neurodegeneratie tot een punt waarop geen terugkeer meer mogelijk is.

U kunt samenwerken met een ketogeen opgeleide diëtist of voedingsdeskundige om hen (of uzelf) te helpen. Als u een beginnende milde cognitieve stoornis (MCI) of de ziekte van Alzheimer in een later stadium heeft en de steun krijgt van een verzorger, kunt u steun en voordeel vinden in mijn online programma.

Ongeacht waar u besluit om hulp te zoeken, wacht niet.

Ik ben hier om je te vertellen dat niemand jou of je geliefde zal redden uit de kaken van dementie. De actie van het implementeren van een ketogeen dieet is goed te doen, en er is zoveel ondersteuning.

Ik stuur je liefde op je reis.


Als u op zoek bent naar informatie over exogene ketonen, vindt u de volgende artikelen wellicht nuttig.

Referenties

Achanta, LB, & Rae, CD (2017). β-Hydroxybutyraat in de hersenen: één molecuul, meerdere mechanismen. Neurochemisch onderzoek, 42(1), 35-49. https://doi.org/10.1007/s11064-016-2099-2

Almulla, AF, Supasitthumrong, T., Amrapala, A., Tunvirachaisakul, C., Jaleel, A.-KKA, Oxenkrug, G., Al-Hakeim, HK, & Maes, M. (2022). De tryptofaankataboliet of kynurenineroute bij de ziekte van Alzheimer: een systematische review en meta-analyse. Journal of Alzheimer, 88(4), 1325-1339. https://doi.org/10.3233/JAD-220295

Altayyar, M., Nasser, JA, Thomopoulos, D., & Bruneau, M. (2022). De implicatie van fysiologische ketose op het cognitieve brein: een verhalend overzicht. Voedingsstoffen, 14(3), artikel 3. https://doi.org/10.3390/nu14030513

Alves, F., Kalinowski, P., & Ayton, S. (2023). Versneld hersenvolumeverlies veroorzaakt door anti-β-amyloïde geneesmiddelen: een systematische review en meta-analyse. Neurologie, 100(20), e2114-e2124. https://doi.org/10.1212/WNL.0000000000207156

Alzheimer Symptomen: Hersenveranderingen. (nd). Ontvangen op 21 mei 2023, van https://www.healthline.com/health-news/can-alzheimers-be-detected-30-years-before-it-appears

Ardanaz, CG, Ramírez, MJ, & Solas, M. (2022). Hersenmetabolische veranderingen bij de ziekte van Alzheimer. International Journal of Molecular Sciences, 23(7), artikel 7. https://doi.org/10.3390/ijms23073785

Bohnen, JLB, Albin, RL en Bohnen, NI (2023). Ketogene interventies bij milde cognitieve stoornissen, de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson: een systematische review en kritische beoordeling. Grenzen in neurologie, 141123290. https://doi.org/10.3389/fneur.2023.1123290

Costantini, LC, Barr, LJ, Vogel, JL, & Henderson, ST (2008). Hypometabolisme als therapeutisch doelwit bij de ziekte van Alzheimer. BMC Neurowetenschappen, 9(Bijv. 2), S16. https://doi.org/10.1186/1471-2202-9-S2-S16

Croteau, E., Castellano, CA, Fortier, M., Bocti, C., Fulop, T., Paquet, N., & Cunnane, SC (2018). Een cross-sectionele vergelijking van hersenglucose en ketonmetabolisme bij cognitief gezonde oudere volwassenen, milde cognitieve stoornissen en vroege ziekte van Alzheimer. Experimentele gerontologie, 107, 18-26. https://doi.org/10.1016/j.exger.2017.07.004

Cullingford, TE (2004). Het ketogeen dieet; vetzuren, door vetzuren geactiveerde receptoren en neurologische aandoeningen. Prostaglandinen, leukotriënen en essentiële vetzuren, 70(3), 253-264. https://doi.org/10.1016/j.plefa.2003.09.008

Cunnane, S., Nugent, S., Roy, M., Courchesne-Loyer, A., Croteau, E., Tremblay, S., Castellano, A., Pifferi, F., Bocti, C., Paquet, N ., Begdouri, H., Bentourkia, M., Turcotte, E., Allard, M., Barberger-Gateau, P., Fulop, T., & Rapoport, S. (2011). HERSENBRANDSTOF METABOLISME, VEROUDERING EN DE ZIEKTE VAN ALZHEIMER. Voeding (Burbank, Los Angeles County, Californië), 27(1), 3-20. https://doi.org/10.1016/j.nut.2010.07.021

Dilliraj, LN, Schiuma, G., Lara, D., Strazzabosco, G., Clement, J., Giovannini, P., Trapella, C., Narducci, M., & Rizzo, R. (2022). De evolutie van ketose: potentiële impact op klinische aandoeningen. Voedingsstoffen, 14(17), artikel 17. https://doi.org/10.3390/nu14173613

Gano, LB, Patel, M., & Rho, JM (2014). Ketogene diëten, mitochondriën en neurologische ziekten. Journal of Lipid Research, 55(11), 2211-2228. https://doi.org/10.1194/jlr.R048975

Gómora-García, JC, Montiel, T., Hüttenrauch, M., Salcido-Gómez, A., García-Velázquez, L., Ramiro-Cortés, Y., Gomora, JC, Castro-Obregón, S., & Massieu , L. (2023). Effect van het ketonenlichaam, D-β-hydroxybutyraat, op door Sirtuin2 gemedieerde regulatie van mitochondriale kwaliteitscontrole en de autofagie-lysosomale route. Cellen, 12(3), artikel 3. https://doi.org/10.3390/cells12030486

Grammatikopoulou, MG, Goulis, DG, Gkiouras, K., Theodoridis, X., Gkouskou, KK, Evangeliou, A., Dardiotis, E., & Bogdanos, DP (2020). Naar Keto of niet naar Keto? Een systematische review van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken ter beoordeling van de effecten van ketogene therapie op de ziekte van Alzheimer. Vooruitgang in voeding, 11(6), 1583-1602. https://doi.org/10.1093/advances/nmaa073

Jarrett, SG, Milder, JB, Liang, L.-P., & Patel, M. (2008). Het ketogene dieet verhoogt de mitochondriale glutathionspiegels. Journal of Neurochemistry, 106(3), 1044-1051. https://doi.org/10.1111/j.1471-4159.2008.05460.x

Jiang, Z., Yin, X., Wang, M., Chen, T., Wang, Y., Gao, Z., & Wang, Z. (2022). Effecten van ketogeen dieet op neuro-inflammatie bij neurodegeneratieve ziekten. Veroudering en ziekte, 13(4), 1146. https://doi.org/10.14336/AD.2021.1217

Kalani, K., Chaturvedi, P., Chaturvedi, P., Kumar Verma, V., Lal, N., Awasthi, SK, & Kalani, A. (2023). Mitochondriale mechanismen bij de ziekte van Alzheimer: zoektocht naar therapieën. Drugsontdekking vandaag, 28(5), 103547. https://doi.org/10.1016/j.drudis.2023.103547

Kashiwaya, Y., Takeshima, T., Mori, N., Nakashima, K., Clarke, K., & Veech, RL (2000). D-β-Hydroxybutyraat beschermt neuronen in modellen van de ziekte van Alzheimer en Parkinson. Proceedings van de National Academy of Sciences, 97(10), 5440-5444. https://doi.org/10.1073/pnas.97.10.5440

Ketogeen dieet verbetert cognitieve stoornissen en neuro-inflammatie in een muismodel van de ziekte van Alzheimer—Xu—2022—CNS Neuroscience & Therapeutics—Wiley Online Library. (nd). Ontvangen op 24 mei 2023, van https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/cns.13779

Koh, S., Dupuis, N., & Auvin, S. (2020). Ketogeen dieet en neuro-inflammatie. Epilepsieonderzoek, 167106454. https://doi.org/10.1016/j.eplepsyres.2020.106454

Kong, G., Wang, J., Li, R., Huang, Z., & Wang, L. (2022). Ketogeen dieet verlicht ontstekingen door het NLRP3-ontstekingsmasker bij artrose te remmen. Artritisonderzoek en -therapie, 24113. https://doi.org/10.1186/s13075-022-02802-0

Kumar, A., Sharma, M., Su, Y., Singh, S., Hsu, F.-C., Neth, BJ, Register, TC, Blennow, K., Zetterberg, H., Craft, S. , & Diep, G. (2022). Kleine extracellulaire blaasjes in plasma onthullen moleculaire effecten van gemodificeerd mediterraan-ketogeen dieet bij deelnemers met milde cognitieve stoornissen. Hersencommunicatie, 4(6), fcac262. https://doi.org/10.1093/braincomms/fcac262

Lilamand, M., Mouton-Liger, F., & Paquet, C. (2021). Ketogene dieettherapie bij de ziekte van Alzheimer: een bijgewerkte review. Huidige mening over klinische voeding en metabole zorg, Publiceer Ahead of Print. https://doi.org/10.1097/MCO.0000000000000759

Macdonald, R., Barnes, K., Hastings, C., & Mortiboys, H. (2018). Mitochondriale afwijkingen bij de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer: kunnen mitochondriën therapeutisch worden aangepakt? Biochemical Society-transacties, 46(4), 891-909. https://doi.org/10.1042/BST20170501

Mentzelou, M.; Dakanalis, A.; Vasios, GK; Gialeli, M.; Papadopoulou, SK; Giaginis, C. De relatie tussen ketogeen dieet en neurodegeneratieve en psychiatrische aandoeningen: een scopingoverzicht van fundamenteel onderzoek tot klinische praktijk. Voedingsstoffen 2023152270. https://doi.org/10.3390/nu15102270

Milder, J., & Patel, M. (2012). Modulatie van oxidatieve stress en mitochondriale functie door het ketogene dieet. Epilepsieonderzoek, 100(3), 295-303. https://doi.org/10.1016/j.eplepsyres.2011.09.021

Mitochondriale disfunctie bij menselijke pathologieën | DIGITAAL.CSIC. (nd). Ontvangen op 24 mei 2023, van https://digital.csic.es/handle/10261/152309

Murakami, M., & Tognini, P. (2022). Moleculaire mechanismen die ten grondslag liggen aan de bioactieve eigenschappen van een ketogeen dieet. Voedingsstoffen, 14(4), artikel 4. https://doi.org/10.3390/nu14040782

Napolitano, A., Longo, D., Lucignani, M., Pasquini, L., Rossi-Espagnet, MC, Lucignani, G., Maiorana, A., Elia, D., De Liso, P., Dionisi-Vici , C., & Cusmai, R. (2020). Het ketogene dieet verhoogt de niveaus van vivo glutathion bij patiënten met epilepsie. Metabolieten, 10(12), artikel 12. https://doi.org/10.3390/metabo10120504

Pflanz, NC, Daszkowski, AW, James, KA, & Mihic, SJ (2019). Ketonlichaammodulatie van ligand-gated ionkanalen. Neurofarmacologie, 148, 21-30. https://doi.org/10.1016/j.neuropharm.2018.12.013

Pietrzak, D., Kasperek, K., Rękawek, P., & Piątkowska-Chmiel, I. (2022a). De therapeutische rol van ketogeen dieet bij neurologische aandoeningen. Voedingsstoffen, 14(9), artikel 9. https://doi.org/10.3390/nu14091952

Pietrzak, D., Kasperek, K., Rękawek, P., & Piątkowska-Chmiel, I. (2022b). De therapeutische rol van ketogeen dieet bij neurologische aandoeningen. Voedingsstoffen, 14(9), 1952. https://doi.org/10.3390/nu14091952

Raulin, A.-C., Doss, SV, Trottier, ZA, Ikezu, TC, Bu, G., & Liu, C.-C. (2022). ApoE bij de ziekte van Alzheimer: pathofysiologie en therapeutische strategieën. Moleculaire neurodegeneratie, 17(1), 72. https://doi.org/10.1186/s13024-022-00574-4

Rho, J., & Stafström, C. (2012). Het ketogene dieet als behandelingsparadigma voor diverse neurologische aandoeningen. Grenzen in de farmacologie, 3. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2012.00059

Ribarič, S. (2023). Detectie van vroege cognitieve achteruitgang bij de ziekte van Alzheimer met Brain Synaptic structurele en functionele evaluatie. Biomedicijnen, 11(2), artikel 2. https://doi.org/10.3390/biomedicines11020355

Schain, M., & Kreisl, WC (2017). Neuro-inflammatie bij neurodegeneratieve aandoeningen - een overzicht. Huidige rapporten over neurologie en neurowetenschappen, 17(3), 25. https://doi.org/10.1007/s11910-017-0733-2

Sharma, C., & Kim, SR (2021). Koppeling van oxidatieve stress en proteïnopathie bij de ziekte van Alzheimer. Antioxidanten, 10(8), artikel 8. https://doi.org/10.3390/antiox10081231

Şimşek, H., & Uçar, A. (2022). Is ketogene dieettherapie een remedie voor de ziekte van Alzheimer of milde cognitieve stoornissen?: een verhalend overzicht van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken. Vooruitgang in de gerontologie, 12(2), 200-208. https://doi.org/10.1134/S2079057022020175

Simunkova, M., Alwasel, SH, Alhazza, IM, Jomova, K., Kollar, V., Rusko, M., & Valko, M. (2019). Beheer van oxidatieve stress en andere pathologieën bij de ziekte van Alzheimer. Archieven van toxicologie, 93(9), 2491-2513. https://doi.org/10.1007/s00204-019-02538-y

Sridharan, B., & Lee, M.-J. (2022). Ketogeen dieet: een veelbelovende neuroprotectieve samenstelling voor het beheersen van de ziekte van Alzheimer en de pathologische mechanismen ervan. Huidige moleculaire geneeskunde, 22(7), 640-656. https://doi.org/10.2174/1566524021666211004104703

Strope, TA, & Wilkins, HM (2023). Amyloïde voorlopereiwit en mitochondriën. Huidige mening in de neurobiologie, 78102651. https://doi.org/10.1016/j.conb.2022.102651

Thakur, S., Dhapola, R., Sarma, P., Medhi, B., & Reddy, DH (2023). Neuro-inflammatie bij de ziekte van Alzheimer: huidige vooruitgang in moleculaire signalering en therapieën. Ontsteking, 46(1), 1-17. https://doi.org/10.1007/s10753-022-01721-1

Varesi, A., Pierella, E., Romeo, M., Piccini, GB, Alfano, C., Bjørklund, G., Oppong, A., Ricevuti, G., Esposito, C., Chirumbolo, S., & Pascale, A. (2022). De potentiële rol van darmmicrobiota bij de ziekte van Alzheimer: van diagnose tot behandeling. Voedingsstoffen, 14(3), 668. https://doi.org/10.3390/nu14030668

Vasculaire dementie Preventiestrategieën voor levensstijl en voeding—ProQuest. (nd). Ontvangen op 27 januari 2022 van https://www.proquest.com/openview/44d6b91873db89a2ab8b1fbe2145c306/1?pq-origsite=gscholar&cbl=18750&diss=y

Wang, J.-H., Guo, L., Wang, S., Yu, N.-W., & Guo, F.-Q. (2022). De potentiële farmacologische mechanismen van β-hydroxybutyraat voor het verbeteren van cognitieve functies. Huidige mening in farmacologie, 62, 15-22. https://doi.org/10.1016/j.coph.2021.10.005

Warren, CE, Saito, ER, & Bikman, BT (nd). Een ketogeen dieet verbetert de mitochondriale efficiëntie van de hippocampus. 2.

Xu, Y., Zheng, F., Zhong, Q., & Zhu, Y. (2023). Ketogeen dieet als veelbelovende niet-medicamenteuze interventie voor de ziekte van Alzheimer: mechanismen en klinische implicaties. Journal of Alzheimer, 92(4), 1173-1198. https://doi.org/10.3233/JAD-230002

Yassine, HN, Self, W., Kerman, BE, Santoni, G., Navalpur Shanmugam, N., Abdullah, L., Golden, LR, Fonteh, AN, Harrington, MG, Gräff, J., Gibson, GE, Kalaria, R., Luchsinger, JA, Feldman, HH, Swerdlow, RH, Johnson, LA, Albensi, BC, Zlokovic, BV, Tanzi, R., … Bowman, GL (2023). Voedingsmetabolisme en cerebrale bio-energetica bij de ziekte van Alzheimer en aanverwante vormen van dementie. Alzheimer en dementie, 19(3), 1041-1066. https://doi.org/10.1002/alz.12845

Yin, JX, Maalouf, M., Han, P., Zhao, M., Gao, M., Dharshaun, T., Ryan, C., Whitelegge, J., Wu, J., Eisenberg, D., Reiman , EM, Schweizer, FE, & Shi, J. (2016). Ketonen blokkeren de toegang van amyloïden en verbeteren de cognitie in een Alzheimer-model. Neurobiologie van Aging, 39, 25-37. https://doi.org/10.1016/j.neurobiolaging.2015.11.018

Younes, L., Albert, M., Moghekar, A., Soldan, A., Pettigrew, C., & Miller, MI (2019). Identificatie van veranderingspunten in biomarkers tijdens de preklinische fase van de ziekte van Alzheimer. Grenzen in veroudering neurowetenschappen, 11. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnagi.2019.00074

Yudkoff, M., Daikhin, Y., Nissim, I., Lazarow, A., & Nissim, I. (2004). Ketogeen dieet, hersenglutamaatmetabolisme en controle van aanvallen. Prostaglandinen, leukotriënen en essentiële vetzuren, 70(3), 277-285. https://doi.org/10.1016/j.plefa.2003.07.005

Zhu, H., Bi, D., Zhang, Y., Kong, C., Du, J., Wu, X., Wei, Q., & Qin, H. (2022). Ketogeen dieet voor ziekten bij de mens: de onderliggende mechanismen en mogelijkheden voor klinische implementaties. Signaaltransductie en gerichte therapie, 7(1), artikel 1. https://doi.org/10.1038/s41392-021-00831-w

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.