Ketogene diëten voor de ziekte van witte stof

Geschatte leestijd: 8 minuten

De hersenen bestaan ​​voor het grootste deel uit grijze stof en witte stof. De grijze stof bedekt de buitenkant van onze hersenen, die de cortex wordt genoemd, wat de schors betekent. Witte stof zit vooral aan de binnenkant. Witte stof bestaat uit zenuwvezels die verschillende delen van de hersenen met elkaar verbinden en is bedekt met een myelineschede. Dit beschermende omhulsel ziet er wit uit omdat het uitsluitend uit vet bestaat, samen met een paar andere soorten moleculen. De rol van witte stof is om informatie te geleiden en van het ene deel van de hersenen naar het andere te verplaatsen.

Chronische ischemische hersenziekte, CZS-ziekte van kleine bloedvaten, leukoaraiose, hyperintensiteit van witte stof, laesies van witte stof, lacunaire infarcten, microvasculaire ziekte of ziekte van kleine bloedvaten zijn allemaal namen die naar hetzelfde verwijzen. Het zijn allemaal wittestofziekten.

Wat veroorzaakt de ziekte van witte stof?

Wittestofziekte betekent dat de bloedvaten die de witte stof aanvoeren ofwel zijn afgesloten, afgebroken of gezwollen onder druk, wat leidt tot onvoldoende toevoer van zuurstof en micronutriënten naar zenuwcellen. Kleine bloedvaatjes sterven af, waardoor de energiebron voor de hersencellen die door dat specifieke bloedvat worden geleverd, wordt verminderd of volledig wordt uitgeschakeld. Wittestofziekte is een term die verwijst naar aanhoudende schade aan een specifiek deel van de hersenen veroorzaakt door een verminderde doorbloeding.

In de hersenen gebeuren deze dingen meestal in de periventriculaire ruimten, het centrum van de hersenen. De reden hiervoor is dat de bloedvaten in dit deel van de hersenen de kleinste diameter hebben, zo klein als een haarlok. Daarom kan zelfs een kleine hoeveelheid schade in dit gebied tot problemen leiden. Ontsteking veroorzaakt deze schade.

Wat veroorzaakt neuro-inflammatie?

Er is gevonden dat nieuw ontdekte functionele subsets van microglia bijdragen aan de respons van witte stof bij het begin en de progressie van CZS-ziekte. Microglia vertonen verschillende moleculaire patronen en morfologieën, afhankelijk van het ziektetype en hersengebied, met name in de witte stof. In de latere stadia van de ziekte kunnen overactieve microglia de ziekteprogressie bij ziekten van de witte stof bestendigen door hun pro-inflammatoire, oxidatieve en excitotoxische effecten, waardoor myelineherstel wordt belemmerd en neurodegeneratie wordt veroorzaakt.

Laat me een voorbeeld geven van hoe dit eruit ziet. Sommige microglia raken in een overdrive in een zeer opruiende omgeving en beginnen te kauwen op dingen die ze niet zouden moeten doen. Ze beginnen cellen en structuren te knabbelen (fagocytose) die nog niet dood zijn. Een deel daarvan is myeline in witte stof. En als we het immuunsysteem hadden gekoeld, was er misschien veel myeline bewaard gebleven.

Weet jij wat microglia gelukkig, kalm en functionerend maakt? Een ketogeen dieet. Denk je dat ik dit spul verzin? Ik ben niet. Blijf lezen.

Hoe kan een ketogeen dieet helpen bij het verminderen van de neuro-inflammatie die de ziekte van witte stof veroorzaakt?

In deze studie onderzochten onderzoekers de therapeutische effecten van het ketogene dieet (KD) op depressief gedrag in knaagdiermodellen. De resultaten toonden aan dat het ketogene dieet depressief gedrag aanzienlijk verbeterde. Ze meldden dat de symptomen waarschijnlijk werden gemedieerd door het herstel van microgliale inflammatoire activering en neuronale prikkelbaarheid.

Al met al hebben we de therapeutische effecten van KD op depressief gedrag aangetoond, die waarschijnlijk worden gemedieerd via het herstel van microgliale inflammatoire activering en neuronale prikkelbaarheid.

Guan, YF, Huang, GB, Xu, MD, Gao, F., Lin, S., Huang, J., … & Sun, XD (2020). Antidepressieve effecten van een ketogeen dieet worden gemedieerd via het herstel van microgliale activering en neuronale prikkelbaarheid in de laterale habenula. Hersenen, gedrag en immuniteit88, 748-762. https://doi.org/10.1016/j.bbi.2020.05.032

In deze volgende studie keken onderzoekers naar de beschermende en ontstekingsremmende effecten van het ketogene dieet in een muismodel van de ziekte van Parkinson. Ze gebruikten een neurotoxine dat selectief dopaminerge neuronen vernietigt in de substantia nigra, een hersengebied dat betrokken is bij bewegingscontrole. De resulterende schade aan deze neuronen leidt tot motorische disfunctie en andere symptomen die sterk lijken op de ziekte van Parkinson bij mensen. De resultaten toonden aan dat wanneer de muizen het ketogene dieet kregen voordat ze werden blootgesteld aan het neurotoxine, hun motorische problemen verbeterden. Het dieet hielp ook bij het beschermen van de hersencellen die verantwoordelijk zijn voor de productie van dopamine, dat doorgaans wordt beschadigd bij de ziekte van Parkinson. Het ketogene dieet verminderde de activering van bepaalde immuuncellen (microglia) in de hersenen en verlaagde de niveaus van ontstekingsveroorzakende moleculen (pro-inflammatoire cytokines) in het getroffen gebied.

De gegevens toonden aan dat voorbehandeling met KD de door MPTP (neurotoxine) veroorzaakte motorische disfunctie verlichtte.

Yang, X., en Cheng, B. (2010). Neuroprotectieve en ontstekingsremmende activiteiten van ketogeen dieet op MPTP-geïnduceerde neurotoxiciteit. Tijdschrift voor moleculaire neurowetenschappen42, 145-153. https://doi.org/10.1007/s12031-010-9336-y

Dit volgende uitgebreide overzicht gaat in op de moleculaire mechanismen die bepalen hoe microglia, de immuuncellen van de hersenen, zich op verschillende manieren gedragen. Microglia kan schadelijke, ontstekingsveroorzakende toestanden aannemen of nuttige, ontstekingsbestrijdende toestanden die de hersenen beschermen. De review onderzoekt ook een schat aan preklinische gegevens, die suggereren dat het volgen van een ketogeen dieet (KD) kan leiden tot een reeks gunstige veranderingen in microgliale cellen.

Deze veranderingen lijken voort te komen uit de remming van paden die anders microglia naar schadelijke, pro-inflammatoire toestanden zouden duwen. Door dit te doen, zou het ketogene dieet mogelijk nuttige, ontstekingsremmende toestanden in microglia kunnen bevorderen, wat uiteindelijk ten goede kan komen aan personen met verschillende neurologische aandoeningen.

Bovendien geeft een breed scala aan preklinische gegevens aan dat na een KD een georkestreerde reeks mechanismen plaatsvindt in microgliale cellen. Die mechanismen lijken te resulteren in de remming van routes die de verwerving en instandhouding van overwegend pro-inflammatoire microgliale toestanden/fenotypes regelen...

Morris, G., Puri, BK, Maes, M., Olive, L., Berk, M., & Carvalho, AF (2020). De rol van microglia bij neuroprogressieve aandoeningen: mechanismen en mogelijke neurotherapeutische effecten van geïnduceerde ketose. Vooruitgang in neuropsychopharmacology en biologische psychiatrie99109858. https://doi.org/10.1016/j.pnpbp.2020.109858

Sorry. Heb je wat meer wetenschappelijk bewijs nodig om je overtuigd te voelen? Geen probleem. Ik heb je! Wat dacht je van dit volgende artikel, getiteld De therapeutische rol van ketogeen dieet bij neurologische aandoeningen.

Deze review benadrukt dat het ketogene dieet therapeutische voordelen kan bieden voor patiënten met neurologische problemen, met name door neuro-inflammatie aan te pakken, een belangrijke bijdragende factor bij deze aandoeningen. Door wetenschappelijke literatuur te onderzoeken, is het duidelijk dat het ketogene dieet niet alleen van invloed kan zijn op het verloop van deze neurologische aandoeningen, maar ook op de effectiviteit van hun behandeling. De auteurs suggereren dat een ketogeen dieet een onderdeel zou moeten zijn van de behandeling van mensen met neurologische problemen.

Op dit moment lijkt het erop dat KD therapeutische voordelen kan bieden bij patiënten met neurologische problemen door de balans tussen pro- en antioxidantprocessen en pro-excitatoire en remmende neurotransmitters effectief te beheersen en ontstekingen te moduleren of de samenstelling van het darmmicrobioom te veranderen.

Pietrzak, D., Kasperek, K., Rękawek, P., & Piątkowska-Chmiel, I. (2022). De therapeutische rol van ketogeen dieet bij neurologische aandoeningen. Voedingsstoffen14(9), 1952. https://doi.org/10.3390/nu14091952

Conclusie

Dus waarom is een geestelijke gezondheidsadviseur geïnteresseerd in hersengezondheid door te schrijven over de ziekte van witte stof en ervoor te zorgen dat u weet dat een ketogeen dieet een mogelijke behandeling is? Omdat sommigen van u (of uw dierbaren) de stemmings-, geheugen- en evenwichtssymptomen zullen hebben die gepaard gaan met verschillende wittestofziekten. En wanneer ze op een scan worden gevonden, krijgen ze ineffectieve behandelingsopties.

De huidige behandelingen zijn, zoals u zich kunt voorstellen, ongeïnspireerd: fysiotherapie, medicijnen tegen hypertensie en diabetes, en het controleren van uw cholesterol. U kunt hier meer lezen over deze conventionele behandelingsopties:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23018-white-matter-disease

Misschien kunnen neurologen, in plaats van mensen te vertellen dat ze zich geen zorgen hoeven te maken dat de wittestofschade die op scans wordt opgepikt als "veroudering" en zich daar geen zorgen over te maken, neurologen een ketogeen dieet kunnen aanbieden.

Misschien kan een neuroloog iemand uitleggen dat een ketogeen dieet in één klap hun wittestofziekte kan stoppen, vertragen of zelfs omkeren door de disfunctie van het metabolisme en het immuunsysteem direct aan te pakken.

Waarom zijn microgliale activering en functie niet gericht met een ketogeen dieet als een potentiële therapeutische strategie voor de behandeling van ziekten van de witte stof?

Zoals je kunt zien, is het wetenschappelijke bewijs er al.


Als u hulp nodig heeft bij het leren toepassen van een ketogeen dieet voor wittestofziekte of andere neurologische problemen, kunt u hieronder informeren naar mijn online programma:


Referenties

Alber, J., Alladi, S., Bae, H.-J., Barton, DA, Beckett, LA, Bell, JM, Berman, SE, Biessels, GJ, Black, SE, Bos, I., Bowman, GL , Brai, E., Brickman, AM, Callahan, BL, Corriveau, RA, Fossati, S., Gottesman, RF, Gustafson, DR, Hachinski, V., … Hainsworth, AH (2019). Hyperintensiteiten van witte stof in vasculaire bijdragen aan cognitieve stoornissen en dementie (VCID): kennislacunes en kansen. Alzheimer en dementie: translationeel onderzoek en klinische interventies, 5, 107-117. https://doi.org/10.1016/j.trci.2019.02.001

de Groot, M., Ikram, MA, Akoudad, S., Krestin, GP, Hofman, A., van der Lugt, A., Niessen, WJ, & Vernooij, MW (2015). Tract-specifieke degeneratie van witte stof bij veroudering: The Rotterdam Study. Alzheimer en dementie, 11(3), 321-330. https://doi.org/10.1016/j.jalz.2014.06.011

Guan, Y.-F., Huang, G.-B., Xu, M.-D., Gao, F., Lin, S., Huang, J., Wang, J., Li, Y.-Q ., Wu, C.-H., Yao, S., Wang, Y., Zhang, Y.-L., Teoh, J., Xuan, A., & Sun, X.-D. (2020). Antidepressieve effecten van een ketogeen dieet worden gemedieerd via het herstel van microgliale activering en neuronale prikkelbaarheid in de laterale habenula. Hersenen, gedrag en immuniteit, 88, 748-762. https://doi.org/10.1016/j.bbi.2020.05.032

IK ZORG VOOR JE HERSENEN met DR. SULLIVAN (Directeur). (2022, 14 december). Wittestofziekte. https://www.youtube.com/watch?v=O1ahjr-8qjI

Morris, G., Puri, BK, Maes, M., Olive, L., Berk, M., & Carvalho, AF (2020). De rol van microglia bij neuroprogressieve aandoeningen: mechanismen en mogelijke neurotherapeutische effecten van geïnduceerde ketose. Vooruitgang in neuropsychopharmacology en biologische psychiatrie, 99109858. https://doi.org/10.1016/j.pnpbp.2020.109858

Pietrzak, D., Kasperek, K., Rękawek, P., & Piątkowska-Chmiel, I. (2022). De therapeutische rol van ketogeen dieet bij neurologische aandoeningen. Voedingsstoffen, 14(9), artikel 9. https://doi.org/10.3390/nu14091952

Sweeney, MD, Montagne, A., Sagare, AP, Nation, DA, Schneider, LS, Chui, HC, Harrington, MG, Pa, J., Law, M., Wang, DJJ, Jacobs, RE, Doubal, FN , Ramirez, J., Black, SE, Nedergaard, M., Benveniste, H., Dichgans, M., Iadecola, C., Love, S., … Zlokovic, BV (2019). Vasculaire disfunctie - De genegeerde partner van de ziekte van Alzheimer. Alzheimer en dementie, 15(1), 158-167. https://doi.org/10.1016/j.jalz.2018.07.222

Wardlaw, JM, Smith, C., & Dichgans, M. (2019). Ziekte van kleine bloedvaten: mechanismen en klinische implicaties. The Lancet Neurology, 18(7), 684-696. https://doi.org/10.1016/S1474-4422(19)30079-1

Yang, X., en Cheng, B. (2010). Neuroprotectieve en ontstekingsremmende activiteiten van ketogeen dieet op MPTP-geïnduceerde neurotoxiciteit. Journal of Molecular Neuroscience, 42(2), 145-153. https://doi.org/10.1007/s12031-010-9336-y

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.