vrouw in wit shirt met lange mouwen die overdag in de buurt van een wit en grijs huis staat

Ketogeen dieet en vitamine D-metabolisme: wat weten we

Geschatte leestijd: 6 minuten

Er kwam een ​​recensie uit die zijn best deed om de effecten van ketogene diëten op vitamine D te onderzoeken. Een grote fan zijn van beide; Ik dacht dat het een interessante blogpost zou worden en zou bijdragen aan mijn doel dat je alle manieren zou kennen waarop je je beter kunt voelen.

Introductie

In deze wetenschappelijke review, gepubliceerd in december 2022, doken sommige experts diep in interventiestudies en andere factoren die het verband tussen ketogene diëten en vitamine D zouden kunnen beïnvloeden. Ze hebben zelfs gekeken naar interacties tussen genen en voedingsstoffen! Dus ik ga uitpakken wat ze hebben gevonden, zodat je beter kunt begrijpen hoe een ketogeen dieet je vitamine D-status kan beïnvloeden.

De onderzoekers vonden vijf studies uitgevoerd bij gezonde volwassenen, één bij proefpersonen met diabetes type 2 en zeven bij proefpersonen met epilepsie die de niveaus van vitamine D voor en na de interventie beoordeelden. Wat hebben ze gevonden? Hier is een samenvatting voor uw gemak! ⬇️

ketonen

Eerst moeten we enkele van de termen introduceren die in dit deel van de auteursrecensie worden gebruikt. Laat me je voorstellen aan 25(OH)D en 1,25(OH)2D. Het zal het lezen van dit deel gemakkelijker te begrijpen maken.

25(OH)D is de afkorting voor 25-hydroxyvitamine D. Het is een bloedtest die wordt gebruikt om het vitamine D-gehalte in uw lichaam te meten. Wanneer vitamine D door het lichaam wordt opgenomen, wordt het omgezet in 25-hydroxyvitamine D (25(OH)D), de belangrijkste circulerende vorm van vitamine D in het bloed. Het meten van het niveau van 25(OH)D in het bloed wordt beschouwd als de beste manier om de vitamine D-status van een persoon te beoordelen.

1,25(OH)2D is de afkorting voor 1,25-dihydroxyvitamine D. Het is de actieve vorm van vitamine D die in het lichaam wordt geproduceerd door een reeks metabolische reacties waarbij de lever en de nieren betrokken zijn. 1,25(OH)2D is een hormoon dat helpt bij het reguleren van de niveaus van calcium en fosfor in het lichaam, die belangrijk zijn voor het behoud van gezonde botten.

In tegenstelling tot 25(OH)D, dat wordt beschouwd als de beste marker voor de algehele vitamine D-status, worden 1,25(OH)2D-spiegels meestal gemeten om bepaalde medische aandoeningen te evalueren die het calcium- en botmetabolisme beïnvloeden, zoals nierfalen, hyperparathyroïdie en enkele zeldzame genetische aandoeningen.

Wat ze ontdekten was dat aanvankelijk vaak lage vitamine D-spiegels worden waargenomen bij patiënten met een ketogeen dieet, maar suppletie kan de vitamine D-spiegels verhogen. De productie van ketonlichamen door het ketogene dieet creëert een zure omgeving die lever- en nierhydroxylase kan inactiveren, waardoor de omzetting van vitamine D in zijn actieve vorm wordt voorkomen. Een hydroxylase is een enzym dat een hydroxylgroep (-OH) toevoegt aan een substraatmolecuul, wat een belangrijke stap is in veel biologische processen, zoals de omzetting van vitamine D.

De auteurs bespreken acidose als gevolg van de productie van ketonlichamen die het vitamine D-bindende eiwit kunnen verlagen, waardoor de hoeveelheid circulerend actief vitamine D afneemt. 25(OH)1,25D was verlaagd, wat wijst op een effect van de KD op hydroxylase. Maar er werd opgemerkt dat 2(OH)1,25D een korte halfwaardetijd heeft en mogelijk geen betrouwbare index is voor de vitamine D-status.

En houd er rekening mee dat een correct uitgevoerd ketogeen dieet geen chronische staat van acidose veroorzaakt.

macronutriënten

Personen die een ketogeen dieet volgen, hebben de neiging om meer vetrijk voedsel te consumeren, wat kan leiden tot een verhoogde inname van vitamine D en hogere niveaus van circulerende vitamine D. Een observationele studie die ze evalueerden, toonde aan dat proefpersonen die een koolhydraatarm/vetrijk dieet volgden hadden significant hogere niveaus van 25(OH)D vergeleken met die op een Oost-Europees dieet.

Vetzuren in de voeding kunnen ook interageren met cholecalciferol bij de opname door de darm, en vitamine D-suppletie is effectiever wanneer gegeven bij vetrijke maaltijden. Er is gemeld dat galzuren, die na vetconsumptie toenemen, vitamine D-receptoren activeren.

De inname via de voeding van andere macronutriënten, zoals eiwitten, kan ook van invloed zijn op belangrijke metabolische enzymen van vitamine D. Er zijn momenteel echter geen gegevens over de effecten van ketogene diëten op deze belangrijke metabolische enzymen.

Gewichtsverlies

In alle onderzoeken die de effecten van ketogene diëten (KD's) op vitamine D bij gezonde proefpersonen hebben beoordeeld, was gewichtsverlies aanwezig, wat de netto-effecten van de ketogene diëten mogelijk heeft verdoezeld.

Ze vonden slechts één studie die de effecten van een KD vergeleek met een ander afslankdieet (mediterraan dieet) op de circulerende 25(OH)D. En in die studie namen na gewichtsverlies via een zeer koolhydraatarm ketogeen dieet (VLCKD) de serum 25(OH)D-concentraties significant toe, terwijl na het mediterrane dieet de toename van vitamine D niet statistisch significant was.

hormonale

Dit deel is interessant en verdient wat context omdat ik denk dat het niet genoeg besproken wordt. Daarom ga ik het stap voor stap uitleggen. Je zult dit coole deel niet willen missen!

Van het ketogene dieet (KD) is bekend dat het de insulinegevoeligheid verbetert.

Insuline is een hormoon dat de bloedsuikerspiegel reguleert en waarvan is gemeld dat het effecten heeft op de botgezondheid en het vitamine D-metabolisme.

Van insuline is aangetoond dat het fibroblastgroeifactor 23 (FGF23) downreguleert, dat wordt geproduceerd door botcellen en een sleutelrol speelt in het renale fosfaat- en vitamine D-metabolisme.

FGF23 is een hormoon dat α-hydroxylase fysiologisch remt, een enzym dat verantwoordelijk is voor het omzetten van vitamine D in zijn actieve vorm. Het vermindert de vorming van actieve vitamine D.

Daarom kunnen hogere niveaus van FGF23 leiden tot lagere niveaus van actieve vitamine D.

Aangezien insuline FGF23 kan downreguleren, kan het verhogen van de insulinegevoeligheid door een ketogeen dieet leiden tot verlaagde niveaus van FGF23 en mogelijke verhogingen van gehydroxyleerde (actieve vorm) vitamine D.

Dit zou suggereren dat ketogene diëten daadwerkelijk kunnen hebben een positieve invloed op de vitamine D-stofwisseling.

Darm microbioom

Ketogene diëten zijn voorgesteld om de darmmicrobiota te moduleren door de overvloed aan Firmicutes te verminderen en de overvloed aan Bacteroidetes en microbiële diversiteit te vergroten.

Dit kan implicaties hebben voor het vitamine D-metabolisme, aangezien er aanwijzingen zijn dat probiotica de circulerende vitamine D-spiegels kunnen verhogen en de eiwitniveaus van vitamine D-transporteiwitten kunnen beïnvloeden, waardoor de opname ervan wordt bevorderd.

De auteurs meldden dat er echt niet genoeg bewijs is over hoe veranderingen in het darmmicrobioom op het ketogene dieet de vitamine D-spiegels kunnen beïnvloeden.

Daar gaat iemand op in! Ik wil het weten! En in de tussentijd gaan we door met het leren van alle manieren waarop we ons beter kunnen voelen. Laten we blijven leren wat we kunnen van deze uitstekende recensie!

Genen

Samen met omgevingsfactoren kunnen genetische variaties in genen die betrokken zijn bij cholesterolsynthese, hydroxylering en vitamine D-transport de vitamine D-spiegels beïnvloeden.

Een genetische SNP (single nucleotide polymorphism) is een veel voorkomend type genetische variatie waarbij een enkele nucleotide verandering in de DNA-sequentie van een gen betrokken is. Het kan van invloed zijn op hoe goed we micronutriënten opslaan, transporteren of omzetten in biologisch beschikbare vormen.

Hun beoordeling van het onderzoek identificeerde 35 genen en verschillende SNP's die verband houden met vitamine D-spiegels, wat suggereert dat genetische variaties individuele reacties op ketogene diëten kunnen veranderen.

Het is een deel van de reden waarom ik mensen in mijn Brain Fog Recovery Program leer hoe ze een nutrigenomics-analyse kunnen uitvoeren, zodat ze hun suppletie van vitamine D en andere belangrijke voedingsstoffen die nodig zijn voor een optimale gezondheid van de hersenen, kunnen personaliseren.

Conclusie

Dat was dus VEEL informatie. Wil je de bottom line weten?
Hier is het. In de meeste onderzoeken werden verhogingen van circulerende vitamine D gemeld.

Bekijk het zelf in de referenties als je geïnteresseerd bent!

Referenties

Detopoulou, P., Papadopoulou, SK, Voulgaridou, G., Dedes, V., Tsoumana, D., Gioxari, A., … & Panoutsopoulos, GI (2022). Ketogeen dieet en vitamine D-metabolisme: een overzicht van bewijsmateriaal. Metabolieten12(12), 1288. https://doi.org/10.3390/metabo12121288

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.