GABA en ketogene diëten

Geschatte leestijd: 5 minuten

We moeten het hebben over de rol van GABA bij psychische aandoeningen en neurologische aandoeningen. En dan ga ik je uitleggen waarom ketonen kunnen helpen bij het reguleren van deze neurotransmitter.

Wat is GABA?

GABA (gamma-aminoboterzuur) is de belangrijkste remmende neurotransmitter in de hersenen en speelt een cruciale rol bij het reguleren van neuronale prikkelbaarheid en het handhaven van de balans tussen neuronale excitatie en remming.

GABAergische disfunctie is betrokken bij een breed scala aan psychiatrische en neurologische aandoeningen, waaronder angststoornissen, depressie, epilepsie, schizofrenie en autismespectrumstoornissen.

Veranderingen in GABA-signalering kunnen de balans tussen prikkelende en remmende neurotransmissie in de hersenen veranderen, wat leidt tot verschillende symptomen, afhankelijk van de getroffen hersengebieden en circuits.

Welke diagnoses zien problemen met GABA?

Lots.

Angststoornissen en depressie worden vaak gekenmerkt door een disbalans tussen prikkelende en remmende neurotransmissie in hersengebieden zoals de amygdala en prefrontale cortex. Verminderde GABA-signalering in deze regio's kan leiden tot verhoogde neuronale prikkelbaarheid en hyperarousal, wat kan bijdragen aan angst- en stemmingsstoornissen.

Epilepsie is een neurologische aandoening die wordt gekenmerkt door terugkerende aanvallen en wordt vaak geassocieerd met verstoringen in de GABA-signalering. Verminderde GABA-signalering kan leiden tot hyperexcitatie en epileptische activiteit, terwijl verhoogde GABA-signalering kan leiden tot sedatie en anticonvulsieve effecten.

Schizofrenie is een complexe psychiatrische stoornis die gepaard gaat met afwijkingen in meerdere neurotransmittersystemen, waaronder GABA. Verminderde GABA-signalering in de prefrontale cortex en andere hersengebieden is betrokken bij de cognitieve tekorten en positieve symptomen (zoals hallucinaties en wanen) van schizofrenie.

Autismespectrumstoornissen zijn neurologische ontwikkelingsstoornissen die worden gekenmerkt door verminderde sociale communicatie en repetitief gedrag. GABAergische disfunctie is betrokken bij de pathofysiologie van autisme, en veranderingen in GABA-signalering zijn waargenomen in verschillende hersengebieden bij personen met autisme.

Ketonen en GABA

Wat heeft dit allemaal te maken met een ketogeen dieet? Ik ga je vertellen. Omdat ik wil dat je alle manieren begrijpt waarop je je beter kunt voelen. ⬇️

Van D-β-hydroxybutyraat (BHB; een ketonlichaam) is aangetoond dat het de GABA-signalering in de hersenen verbetert, wat gunstige effecten kan hebben op de cognitieve functie en neurologische aandoeningen.

Van acetoacetaat (een ander ketonlichaam) is ook aangetoond dat het de GABA-signalering in de hersenen moduleert. We zijn nog aan het uitzoeken hoe, maar het effect is absoluut aanwezig.

Een voorgesteld mechanisme voor het effect van acetoacetaat op GABA-signalering is dat het de beschikbaarheid van GABA kan vergroten door de activiteit van het GABA-synthetiserende enzym glutaminezuurdecarboxylase (GAD) te versterken.

GAD (enzym) vereist de cofactor pyridoxal 5'-fosfaat (PLP) voor zijn activiteit, en acetoacetaat (een ketonlichaam) heeft aangetoond dat het de beschikbaarheid van PLP in de hersenen verhoogt. Dit kan resulteren in verhoogde GABA-synthese en -afgifte, wat leidt tot verbeterde GABA-signalering. Voor degenen die het niet weten, PLP is de actieve vorm van B6. Vitamine B6 is betrokken bij het metabolisme van aminozuren, de synthese van neurotransmitters zoals serotonine en dopamine, en de regulatie van genexpressie.

Opmerking: daarom combineer ik ketogene diëten graag met een verhoogde opname van voedingsstoffen tijdens genezing. Er zijn synergetische effecten!

Een ander voorgesteld mechanisme is dat acetoacetaat GABA-receptoren kan moduleren, de eiwitten die de effecten van GABA op neuronale prikkelbaarheid mediëren.

Van acetoacetaat is aangetoond dat het de activiteit van GABA-A-receptoren in de hersenen verbetert. GABA is een neurotransmitter in de hersenen die de hersenactiviteit helpt beheersen. Er zijn twee soorten receptoren waaraan GABA kan binden, de zogenaamde GABA-A- en GABA-B-receptoren. GABA-A-receptoren werken snel om te voorkomen dat neuronen vuren, terwijl GABA-B-receptoren langzamer werken om de activiteit in de hersenen te verminderen. Beide soorten receptoren zijn belangrijk voor het behoud van een balans tussen hersenactiviteit en ontspanning.

Conclusie

Dus daar heb je het. Nu begrijp je meer over hoe een ketogeen dieet helpt de neurotransmitter GABA in evenwicht te brengen en de implicaties die dit heeft voor de behandeling van veel neurologische aandoeningen en psychische aandoeningen.

Ga erop uit en neem een ​​beter geïnformeerde beslissing bij uw herstel van psychische aandoeningen en neurologische aandoeningen!

Als u op deze blog (onderaan de pagina) zoekt naar uw diagnose, zult u waarschijnlijk een artikel vinden dat spreekt over gestoorde GABA zoals dit van toepassing is op uw specifieke diagnose. Hier zijn er enkele waarin u mogelijk geïnteresseerd bent!

En als je hulp nodig hebt bij het leren implementeren van een ketogeen dieet en het personaliseren van je suppletie- en levensstijlveranderingen voor een beter brein, kun je mijn Brain Fog Recovery-programma bekijken.


Referenties

Brownlow, ML, Benner, B., D'Agostino, D., Gordon, MN, & Morgan, D. (2020). Ketogeen dieet verbetert ruimtelijke geheugenstoornissen veroorzaakt door blootstelling aan hypobare hypoxie bij mannelijke Sprague-Dawley-ratten. PloS één, 15(2), e0228763. DOI: 10.1371/journal.pone.0228763

Cahill, GF (2006). Brandstofmetabolisme bij uithongering. Jaaroverzicht van voeding, 26, 1-22. DOI: 10.1146/annurev.nutr.26.061505.111258

D'Andrea Meira, I., Romão, TT, Pires, DO, da Silva-Maia, JK, & de Oliveira, GP (2021). Ketogeen dieet en epilepsie: wat we tot nu toe weten. Grenzen in de neurowetenschappen, 15, 684557. DOI: 10.3389/fnins.2021.684557

Lutas, A., & Yellen, G. (2021). Het ketogene dieet: metabole invloeden op prikkelbaarheid van de hersenen en epilepsie. Trends in neurowetenschappen, 44(6), 383-394. DOI: 10.1016/j.tins.2021.02.004

Newman, JC, & Verdin, E. (2014). Ketonlichamen als signaalmetabolieten. Trends in endocrinologie en metabolisme, 25(1), 42-52. DOI: 10.1016/j.tem.2013.09.002

Sleiman, SF, Henry, J., Al-Haddad, R., El Hayek, L., Abou Haidar, E., Stringer, T., … & Ninan, I. (2016). Oefening bevordert de expressie van van de hersenen afgeleide neurotrofe factor (BDNF) door de werking van het ketonlichaam β-hydroxybutyraat. eLife, 5, e15092. DOI: 10.7554/eLife.15092

Yamanashi, T., Iwata, YT, en Shibata, M. (2017). Neurochemische basis die ten grondslag ligt aan de verbetering van GABAergische transmissie door β-hydroxybutyraat in de hippocampus van de rat. Neurowetenschappelijke brieven, 643, 35-40. DOI: 10.1016/j.neulet.2017.02.019

Yudkoff, M., Daikhin, Y., & Nissim, I. (2020). Heterogeniteit in het ketonlichaammetabolisme in de zich ontwikkelende en volwassen hersenen. Journal of erfelijke stofwisselingsziekten, 43(1), 30-37. DOI: 10.1002/jimd.12156

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.