De wetenschap achter ketogene therapie voor depressieve stoornis begrijpen

Geschatte leestijd: 6 minuten

Laten we eens kijken naar de resultaten van een studie waarin het neurobiologische bewijs werd onderzocht dat verbetering van depressie met een ketogeen dieet ondersteunt, en ontdek welke onderliggende biologische mechanismen ze ontdekten door in vitro en in vivo studies in de wetenschappelijke literatuur.

Shamshtein D, Liwinski T. Ketogene therapie voor depressieve stoornis: een overzicht van neurobiologisch bewijs. Recente vooruitgang in voeding2022;2(1):003; doi:10.21926/rpn.2201003.

Kort gezegd deden ze een literatuuronderzoek van augustus 2021 tot januari 2022. Dit betekent dat ze door vakgenoten beoordeelde onderzoeken doorzochten op zoek naar gegevens over het gebruik van het ketogene dieet voor depressie en probeerden mogelijke onderliggende mechanismen te vinden om de effecten te verklaren.

Dit is wat ze hebben gevonden.

ernstige depressieve stoornis

Verminderd glucosemetabolisme

Een andere term hiervoor is hersenhypometabolisme. Mensen met een depressie kunnen veranderingen in het glucosemetabolisme in de hersenen hebben. Dit is een aandoening die hersenhypometabolisme wordt genoemd. Het ketogene dieet stimuleert het cellulaire energiemetabolisme door ketonlichamen te verhogen en glucose als belangrijkste brandstofbron te vervangen.

Ketonen herstellen de mitochondriale functie en helpen de energiebalans te behouden. Het ketogene dieet, dat afhankelijk is van ketonlichamen in plaats van glucose, zou uiteraard een veelbelovende aanpak kunnen zijn.

GABA en glutamaatbalans

Het glutamaat/GABA-neurotransmittersysteem is betrokken bij depressie. Studies hebben veranderde glutamaatspiegels aangetoond bij depressieve personen, wat wijst op overmatige glutamaat-geïnduceerde excitatie bij depressie.

Verminderde GABAerge activiteit gaat gepaard met depressie, vergelijkbaar met epilepsie. Ketose, dat het metabolisme van astrocyten verbetert en de verwijdering van glutamaat verhoogt, zou de werkzaamheid van ketose bij de behandeling van zowel epilepsie als depressie kunnen verklaren.

Mitochondriale disfunctie en oxidatieve stress

Mitochondriën zijn verantwoordelijk voor het energiemetabolisme in cellen en hun verminderde functie is betrokken bij de pathogenese van neurodegeneratieve ziekten, die kunnen bijdragen aan depressie.

Ketosis kan depressie helpen verlichten door mitochondriale en oxidatieve processen te beïnvloeden, waardoor uiteindelijk de hersenfunctie verbetert.

De inductie van lage redox-signaalmoleculen veroorzaakt door ketonlichamen kan de niveaus van antioxidanten en ontgiftingsenzymen verhogen, en men denkt dat dit mogelijk oxidatieve stress en mitochondriale disfunctie geassocieerd met depressie vermindert.

Ketose en ontsteking

De auteurs vonden veel onderzoeken die een sterk verband tussen depressie en ontsteking suggereren en erkenden ook dat het waarschijnlijk geen puur inflammatoire aandoening is.

Aangenomen wordt dat microgliale veranderingen een cruciale pathofysiologische rol spelen bij depressie. β-hydroxybutyraat bevorderde microgliale vertakking bij muizen met depressief gedrag. Deze bevinding, en nog veel meer beschreven in hun onderzoek van de wetenschappelijke literatuur, leveren bewijs voor de antidepressieve effecten van ketonlichamen via hun immunomodulerende werking. (13/36) #depressie #ontsteking #immunomodulatie

Depressie kan een oorzakelijk verband hebben met de darmmicrobiota, zoals blijkt uit op diermodellen gebaseerde onderzoeken. Veranderingen in het microbioom die worden waargenomen bij depressieve patiënten zijn vergelijkbaar met die bij andere chronische ziekten, zoals het metabool syndroom.

Voel je je een beetje in de war over de verschillen tussen neuro-inflammatie en oxidatieve stress en hoe ze gerelateerd zijn? Misschien vindt u dit artikel hieronder nuttig:

Ketose en darmmicrobioom

A ketogeen dieet kan helpen het microbiële evenwicht in de darmen te herstellen, waardoor mogelijk de last van depressieve symptomen wordt verlicht. Diermodellen en patiënten met hersenaandoeningen laten veelbelovende resultaten zien.

Deze bevindingen die in de wetenschappelijke literatuur zijn geïdentificeerd, bieden een sterke reden voor het bestuderen van de effecten van een ketogeen dieet op de darmmicrobiota en symptoomverbetering bij patiënten met depressie en diermodellen met depressie-achtig gedrag.

Ketogeen dieet en stemming

Depressie is een complex menselijk fenomeen dat moeilijk te bestuderen kan zijn. Toch hebben dierstudies waardevolle inzichten opgeleverd in mogelijke pathofysiologische mechanismen en aanwijzingen voor nieuwe behandelingen voor depressieve stoornis.

In rattenmodellen van depressie-achtig gedrag verbeterde een ketogeen dieet "gedragswanhoop", wat aangeeft dat ketose depressieve symptomen zou kunnen verbeteren. In andere dierstudies verbeterde het voeren van ketonzout en ketonzouten gemengd met triglyceriden met middellange ketens het met angst geassocieerde gedrag bij Sprague-Dawley- en WAG / Rij-ratten, waarbij binnen zeven dagen ketose werd bereikt.

Interessant is dat in een muizenstudie blootstelling aan een ketogeen dieet tijdens de zwangerschap de hersenstructuren van het nageslacht moduleerde en hen beschermde tegen angst en depressie-geassocieerd gedrag later in de volwassenheid, ook al kregen de nakomelingen na de geboorte een standaardvoer.

Bovendien hebben recente dierstudies aangetoond dat een ketogeen dieet met regelmatige lichaamsbeweging angst en depressief gedrag bij muizen verminderde. De vermindering van de depressielast was gecorreleerd met BHB-niveaus, waardoor stemmingsverbetering werd gekoppeld aan gunstige metabole veranderingen.

Klinisch bewijs

Hoewel het bewijs voor de verbetering van depressieve symptomen en de onderliggende mechanismen beperkt is, zijn de bestaande gegevens bemoedigend en rechtvaardigen ze verdere mechanistische studies naar de gunstige neuromodulator-effecten van ketose.

Toen dit onderzoeksartikel werd gepubliceerd, waren er geen RCT's die ketogene diëten en depressie onderzochten! Maar ik weet dat er minstens één aan de hand is terwijl ik dit bericht schrijf! Dus wat ontdekte deze studie op basis van wat er op dat moment beschikbaar was rond ketogene diëten voor stemming en cognitie?

Een gerandomiseerde gecontroleerde studie wees uit dat een ketogeen dieet angst verminderde en de stemming en cognitie verbeterde bij kinderen en adolescenten met refractaire epilepsie in vergelijking met een regulier dieet met standaardzorg.

En bij volwassen patiënten met chronische epilepsie werd een ketogeen dieet geassocieerd met minder angst en depressie. Hoe langer ze op dieet waren, hoe gunstiger de invloed op hun psychologische toestand. Ik vind dat best cool.

Een casestudy toonde aan dat een ketogeen dieet zou kunnen werken als stemmingsstabilisator bij patiënten met type II bipolaire stoornis. Patiënten bereikten een stemmingsstabilisatie die superieur was aan die bereikt met medicatie.

De auteurs die al deze onderzoeken zorgvuldig hebben beoordeeld, zeggen verder dat het ketogene dieet bij mensen een veilige en betaalbare therapie is met meerdere voordelen. Ze pleiten begrijpelijkerwijs voor meer onderzoek om de effecten van het ketogene dieet op neurometabolische disfunctie, ontsteking en veranderingen in de commensale microbiota geassocieerd met depressie te begrijpen. Ze zouden graag onderzoeken zien die een directe correlatie aantonen tussen het ketogene dieet en het verminderen van symptomen van depressie.

Maar laten we eerlijk zijn. Het zal nog wel even duren voordat die onderzoeken klaar zijn. En mensen lijden nu.

Ze besluiten hun literatuuronderzoek met de volgende conclusie.

Desalniettemin ondersteunt het beschikbare bewijs sterk de implementatie van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken waarbij het ketogene dieet wordt gebruikt bij depressieve populaties.

En terwijl deze gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken op depressieve bevolkingsgroepen worden georganiseerd en doorgaan, weet ik niet hoe het met jou zit, maar ik ga ervoor zorgen dat mijn cliënten op de hoogte zijn van de literatuur. Ze verdienen het te weten dat ketogene diëten potentiële voordelen bieden bij de typische comorbiditeiten en pathologieën die worden gezien bij depressieve stoornissen.

Er is niet veel geld beschikbaar voor dieetinterventie, tenzij je de Baszucki-groep en hun partners die talloze levens zullen veranderen door de studies te financieren die nodig zijn om deze krachtige metabole therapie voor psychische aandoeningen en neurologische aandoeningen te mainstreamen.

Ondanks dit verlanglijstje van verder onderzoek, zeggen de onderzoekers van het onderzoek verder dat bestaande gegevens wijzen op mogelijke voordelen van het ketogene dieet tegen depressieve stoornis (MDD) bij typische comorbiditeiten of kruisende pathologische kenmerken.

Ik kan mijn patiënten vertellen dat het niet de standaardzorg is nadat ik ze de standaardzorg heb aangeboden. En nog steeds in een ethische houding blijven. Omdat het niet delen van deze therapie die zoveel belofte toont aan degenen die lijden aan een depressieve stoornis, naar mijn mening potentieel schadelijk zou zijn en geen ethische houding zou zijn.

Hier is de studie voor uw gemak voor het geval u meer details wilt. Zodat u de informatie kunt hebben die u nodig heeft om uw eigen ethische keuze als beoefenaar te maken, of misschien ziet u iemand van wie u houdt lijden. En je zou willen dat ze alle manieren kennen waarop ze zich beter kunnen voelen.

Als u meer wilt weten over de mogelijke onderliggende werkingsmechanismen van een ketogeen dieet bij depressie, kunt u genieten van deze andere blogartikelen die hier beschikbaar zijn op de Mental Health Keto-blog.

Omdat je het recht hebt om alle manieren te kennen waarop je je beter kunt voelen.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.